Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Ататюрк -Мисия България

Ексклузивно интервю с Димитър Недков

Каква е причината на погребението на бащата на турската светска държава да присъства почитна българска рота? Защо Мустафа Ататюрк е отсядал в специална стая на столичния хотел България и какво го е теглило към София толкова силно. Скандалната теза, че Гази Мустафа Кемал е роден в семейството на българи мохамедани от албанското село Голо Бърдо битува повече от сто години. Мустафа Кемал е военен аташе в София. Твърди се, че това назначение е заради отличните му познания по майчин български език. Но мисията му е предопределена от провидението. От развалините на Османската империя Ататюрк успява да изгради модерна държава, излязла от мрака на феодализма и религиозния фанатизъм. Мнозина казват, че престоя му от година и половина в България и общуването му с неговите братя посветени са довели до раждането на философията за светската турска държава.

С.К.  Г-н Недков, здравейте и добре дошли. Вярно ли е, че Кемал Ататюрк е общувал с български посветени тук, и тази хипотеза наистина има своето основание?

Д.Н.  Мога ли да ви предупредя нещо преди началото на предаването?

С.К. Казвайте спокойно.

Д.Н. Член 38 ал. 11 член от наказателния кодекс на Турция и до днес, който казва, че ако някой си позволи да оскверни с нещо паметта на Ататюрк, от една до 3 години затвор, г-н Керев.  Внимавайте да не се загубим за около година и половина от ефира.

С.К. Обикновено след наши разговори се губим задълго.

Д.Н. „Но тук“ – „Великата реч.“ Този човек произнася най-голямата реч в политическата история – 36 часа и 31 минути. 600 страници. Може би ако съберем речите на всички български президенти едва ли ще надхвърлят сто страници. Въпросът ви беше за Ататюрк и връзката му с България. Турските изследователи и историци казват, че една от най-скрито пазените тайни е родословния произход на бащата на турците Кемал Ататюрк. Все повече учени твърдят, че той е от българо-мохамедански произход. Все пак е роден в Солун.

С.К. Според едната версия. Според другата – в село Голо Бърдо.

Д.Н. Но така или иначе животът му първоначално започва и се формира от дете към юноша и младеж в  Солун. Там тогава всеки трети солончанин е българин. Това е едната част от връзката му с България. Говорел е български, и то много добре. Може би по-добре от голяма част от днешните български политици. Втората причина и връзка – тя е политико-емоционална връзка с България. Когато Енвер Ходжа – командващият турската армия – започва да усеща в младия подполковник тогава Мустафа Кемал реалната заплаха, че това е един бъдещ лидер на турското воинство. За да го изтика малко по- настрани от доста бурните политически събития в Турция по това време, 1912г. го изпраща в София като военен аташе. Което означава разузнавач на Турция в България. Нещо като сегашния Лютви Местан. Пристигайки в София…

С.К. И какво още…

Д.Н. Малко по-нататък искам да поразсъждаваме върху тогавашната ситуация и сегашната ситуация. Пристигайки в София Кемал се чувства сред свои хора. Той го признава многократно в записките си, дневниците си, кореспонденциите си. Още тогава той казва, че България е изключително важна страна, с която Турция трябва да бъде в добри взаимоотношения. И тогава казва: „Който е против България е против Турция.“ Агентът Ататюрк в Турция…

С.К. Като казвате „агентът Ататюрк“ –  създателят на турските модерни разузнавателни служби Ататюрк ли е?

Д.Н. Естествено. И то на много ясна и точна доктрина. Принципно турските разузнавателни служби в днешния вид, в който ги познаваме, са могъща разузнавателна служба МИТ. Тя се е градяла винаги на доктрината за външната политика на Турция.

С.К. Градските легенди разказват, че в момента в България има над 3000.

Д.Н. Които са известни.

С.К. Най-вероятно.

Д.Н. И това са може би единствените специални служби в света, които ще си имат своя политическа партия.

С.К. Какво имате предвид.

Д.Н. Имам предвид това, което се случва днес в България с един изненадващо загубил първоначалния си образ политик Лютви Местан. За мен лично това е изненадващо загубилия си образ, на който аз предричам демонична роля за предстоящите събития в България.

С.К. Казахте, че това ще бъде партия на турските разузнавателни служби.

Д.Н. Отвсякъде погледнато. За първи път се предага такъв модел. Обикновено до сега се е практикувало в историята на…

С.К. А кой български съд би регистрирал такава партия, след като вие го казвате толкова открито без никакви доказателства, например.

Д.Н. При сегашното състояние на съдебната система, всеки. В българския съд в момента ситуацията е като в онзи виц: „Подсъдими, имате право на последна дума. Подсъдимия се оглежда и пита: Колко?“ Горе-долу такава е ситуацията. Но да се върнем на Ататюрк. Изключително интересна личност. В предното предаване, когато говорихме за де Гол си спомняте, че споменах и Ататюрк. И смятам, че това, което е свършил Шарл Дьо Гол за европейския политически модел след Втората световна война, това е свършил и Ататюрк за европейския политически модел след Първата световна война. Да заличиш статута на най- дълго съществувалата империя в света – 628 години – Османската империя. Да се възползваш от цялата международна ситуация по време и след Първата световна война, и да построиш една нова държава на границата между арабските халифати и европейските държави.

С.К. Трябва да си много специален човек, за да направиш това.

Д.Н. И всичко това да можеш да го опишеш и изкажеш в една 31 часова реч…значи Господ те е пипнал, както се изразяваме с Вас.

С.К. Но искам още малко да ми кажете за неговата връзка в България с посветените по онова време българи.

Д.Н. Връзката на Кемал Ататюрк с масонските общности по онова време е доказана. Тя първо възниква още по времето, когато той е курсант във военното училище в Солун. Солун тогава е бил нещо като официална резидентура на европейското масонство. Там са функционирали ложи на почти всички велики сили. Във всички от тях е имало българи. Идвайки по-късно в България – това е също най-интересното време от историята на българското масонство. Или предаването на неговата значимост по отношение на държавните дела. Точно по това време Кемал Ататюрк е тук. Общува си с тях. Нещо повече – бащата на неговата българска изгора Димитрина Ковачева – казват най-голямата любов на Ататюрк – Генерал Стилян Ковачев е един от основателите на българското масонство. Този тип тайни общества, които оказват съществено влияние върху обществената карта на Европа през 19 и 20 век. Така че това е една от връзките му. По-нататък когато се погледне цялата реформа на Ататюрк в построяването на светската държава се виждат като copy-paste идеалите, принципите на това зловещо за някои и изключително позитивно за други тайно езотерично учение. За да можеш да общуваш с Ленин по това време и той да ти има доверие…

С.К. Доста изследователи пропускат този факт.

Д.Н. Взаимоотношенията му със съветска Русия са изключително важни за неговия главоломен старт и успех на реформите. Той дори създава за да оже да прави бизнес с коминтерна.  Той създава турската комунистическа партия, после я закрива.  От някъде трябва да минават онези 3 милиона винтовки, пристигнали от Русия с над 80 милиона патрона, за да може Кемал Ататюрк да започне своята революция. В същото време той не си е правил никакви илюзии по отношение на болшевишката идеология, не я приема и не я допуска. На практика той създава една офшорна комунистическа партия в Истанбул.

С.К. Тя нейната съдба е доста странна.

Д.Н. Тя е доста интересна след това. Друго особено нещо. Само дълбоко запознат с маниера на англичаните военен стратег, но познаващ англичаните именно чрез тайните общества може да ги победи в онова важно сражение на Галиполи.

В ранните години на миналия век Ататюрк казва: „Бил съм и винаги ще бъда приятел на българския народ. Всяко българско нещастие ми причинява неизразима болка. Който е против България, той е против Турция.“ А във вестник Джумхюриет 2234-ти от 27-ми ноември 1930г. четем дословно: „Няма съмнение, че между турци и българи са съществували в миналото поводи за раздори, особено в областта на езика и вярата. Обаче днес на тези поводи, които почиват на отживели века и остарели политически течения нито турците, нито българите не вярвам да отдават значение.“

С.К. Това е голямата промяна, която успява да направи Ататюрк. Някой от смелите изследователи казват, че той е изучавал специално делото и работата на Стефан Стамболов. Модерните турски железници дори.

Д.Н. Има една ирония в съдбата на Кемал по отношение на „посветения Ататюрк“. Оказва се, че той най-много познания в тази област е черпил от една жена. В наши предишни предавания сме казвали, че нема такова нещо жените да нямат отношение към тайните посветителски общества, напротив. Единствената му съпруга Латифе е известна с изключителния си интерес по време на престоя си във Франция в смесените езотерични посветителски ордени. Тази негова съпруга оказва в краткото им двугодишно  съжителство може би най-същественото влияние върху мисленето на Ататюрк с нейния брилянтен докторат по френско право, с нейните осем езика, от които и древни мъртви. И това, което тя е разчитала в огромните архиви на Османската империя. Неслучайно Латифе преди смъртта си забранява второ поколение след нея родственици да говорят за взаимоотношенията ѝ с Ататюрк. Ататюрк е обичал умните жени, от които може да получи нещо. Същата е била историята с българката. Българката е една от първите изучили се зад пределите на страната наши сънароднички в Швейцария. Също право, история на изкуствата, музики и т.н. и се прибира в София и се превръща в емблема на модерната интелигентност в онези времена.

С.К. Не знам защо, но винаги когато разговаряме с вас за посветени хора, за образованост. Което ме кара да се замислям как тази частица образованост изчезва, изпарява се.

Д.Н. За съжаление сте прав в своята констатация.

С.К. И вижте какъв дух в началото на 20-ти век в нашата страна. Каква огромна маса от ново познание.

Д.Н. И вижте каква посредственост, г-н Керев, в началото на 21-ви век. Онзи век, за който споменахме преди, че Андре Моруа казва, че ще бъде век на вярата, или няма. 20-ти век се ползва с друг тип човешки материал, с друг тип чипове в главите. Тогава за да формираш мисленето си, ако искаш да бъдеш един Кемал Ататюрк, трябва да прочетеш много вагони книги, както казваше един ваш колега. Сега това нещо го няма, и се оказва, че единственият ни източник на познание е добре контролираната  много систематично цензурирана система, наречена Гугъл. Това се оказва единственият източник на познание в днешно време.

С.К. Разговорът днес озаглавихме „Ататюрк – Мисия България“, за да подскажем, че мисия България е важна и тя е преди всичко ново познание, различно от налаганото официално.

Д.Н. Аз приветствам този ваш слоган, защото примерите, които се опитваме да дадем за един човек и политик като Ататюрк през призмата на неговото познание доказва жестоката необходимост от появяването на нов тип познание. Аз си задавам въпроса, ако днес Ататюрк би имал възможността да се изправи пред сегашния турски президент Ердоган, какво би се случило.

С.К. Каква интересна среща би се състояла, слушам ви.

Д.Н. Познавайки нрава на Ататюрк, а като прибавим към това нещо и склонността му към турската анасонлийка? и на няколко ракии какво би се случило с Ердоган. Това, което Ердоган върши днес, това е разрушаване на заложеното познание от Ататюрк в съвременната турска модерна държава. Мисля си, че той няма да се церемони, ако днес се осъществи тази среща.

С.К. Загубена ли е днес мисията на Ататюрк в съвременна Турция?

Д.Н. Не, аз мисля, че тя не е загубена, но тя ще бъде отново изстрадана. Спомням си авторката на най-новата биография на Латифе, която споменахме – съпругата на Ататюрк, която, за да бъде пусната книгата е дадена под съд именно по този член, за който споменахме, за обидата на паметта на Ататюрк, заради следния пасаж в романа си: В един от многобройните опити за покушение и сваляне на Ататюрк от власт, обграден заедно със съпругата си латифе в дома им, Ататюрк се измъква като се облича, слага фереджето и забрадката на сестрата на Латифе и се измъква като жена. И съдът казва: Не може да има такова нещо, Ататюрк такъв не може да бъде. Жената каза: Размина ми се. Била е в ареста и я освобождават . Tова се случва в днешни времена. И когато журналисти я питат: Какво бихте искали да има повече в днешна Турция? Тя казва само едно: Демокрация.

С.К. Ние не казахме много за опитите за покушение срещу Ататюрк, сравними с тези на Кастро.

Д.Н. 31 опита, включително и последния. Наскоро се казва, че са намерени

Участвайте в кампанията по набиране на средства за новия сезон на телевизионните епизоди 2019/2020 година. Използвайте бутона Donate или посочената сметка в раздел “Подкрепи Новото познание”.

Научете повече за дарителската кампания и банковите сметки на проекта.