Европейските политици убиват шумно ТПТИ, за да подпишат СЕТА

Изявленията на френски и германски управляващи не са успокоителни. Докато уж късат хиляди страници от трансатлантическото партньорство със САЩ пред нас, зад гърба ни вече са наточили писалки, за да приемат СЕТА – аналогично споразумение с Канада.

Три години след началото на преговорите за Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции и 14 официални срещи между преговарящите страни, германският вицеканцлер и министър на икономиката Зигмар Габриел заяви, че договорът е пред провал. Буквално на следващия ден френският министър на търговията Матиас Фекл в свой пост в Туитър оповести, че Франция ще поиска прекратяване на преговорите, за да започнат на чисто. Според него, Европа не е съгласна с исканията на САЩ и смята, че договорът може да застраши регулациите в екологията и здравеопазването, а отпадането на стандартите обслужва едрия бизнес.

Редица анализатори наричат СЕТА „малкото братче на ТПТИ“. Макар никак да не е малко. То съдържа абсолютно същите заплахи, които трябваше да залегнат в договора със САЩ – премахване на регулации, масова либерализация на публични услуги, корпоративен съд за неполучени печалби. В Канада са регистрирани десетки хиляди клонове на американски компании, които ще получат достъп до инвестиционни съдилища, през които пак ще могат да влияят върху политиката и регулациите на европейски държави.

СЕТА съдържа и клауза, според която веднъж преминал в частни ръце определен публичен сектор, той вече не може да стане отново държавен или общински. Споразумението с Канада дава и възможност за приватизация на ВиК сектора. Всички тези опасности убягват на нашите управляващи. Те настояват единствено да отпаднат визите за Канада. А отвъдокеанският ни партньор отказва да отстъпи дори за свободното движение на хора.

СЕТА идва да смени компрометирания ТТПИ
СЕТА идва да смени компрометирания ТТПИ

Лъжите на европолитиците са безподобна подигравка със съдбата на цялата европейска култура, социални придобивки и бъдеще. Те ще отхвърлят ТТПИ, но ще подпишат СЕТА и така ще сложат 500 милиона европейци на гилотината. Те пък ще бъдат удобно заменени от прииждащите тълпи икономически имигранти, военни престъпници, откровени бандите от африканския рог и така до 20 години Европа ще бъде превърната в цех за робски души.

В продължение на години в България публичните изказвания, правени най-често на организирани от Американската търговска камара събития, налагаха тезата, че ТПТИ ще е изключително полезно за малкия и средния бизнес. Напротив – точно обратното. Ще ги разори за година. Всъщност опорни точки за комуникацията с гражданите бяха спуснати директно от Европейската комисия още в края на 2013 г., те включваха наблюдение на основните медийни потоци и начина на отразяване на темата там, както и намеса за формиране на мнение в социалните мрежи. Последното се нарича професионално интернет шпиониране и участие в трол екипи.

 

Хиляда протестираха срещу ТТПИ/сн.DW
Хиляда протестираха срещу ТТПИ/сн.DW

Местният „елит“ слуша и изпълнява. Ето какво казва Росен Плевнелиев, президент на Република България. Изказването е направено на 24 октомври 2013 г. на организиран от Американската търговска камара форум, посветен на ТПТИ:

„Излагам пред вас българската позиция. Силно подкрепяме споразумението. Подкрепяме всеки опит за стимулиране на икономиката, особено когато идва на неочаквано добра цена – а именно освобождаване на бизнеса от бюрократичните пречки. Основен принцип за България при преговорите ще бъде постигането на облекчения за малкия и средния бизнес в България, които са гръбнакът на пазарната икономика.“

…И защо да има, когато българските работодателски организации през всичките тези години мълчаха оглушително. Загледан в краткосрочните си изгоди или улисан в борбата срещу минималната работна заплата, българският бизнес е готов да се самоунищожи.

 

 

 

Споменатият в началото на текста министър на икономиката на Германия – Зигмар Габриел, днес отхвърля ТПТИ, но приема договора с Канада, като твърди, че той е много по-добър за ЕС. Въпреки съпротивата в собствената му социалдемократическа партия, той се съгласи в това споразумение да бъде включена клауза от типа на ISDS – търговските арбитражи, в които корпорации могат да се изправят срещу държави за пропуснати ползи.

В следващите два месеца България ще трябва да вземе решение дали да подкрепи Всеобхватното икономическо и търговско споразумение между Канада и Европейския съюз.

Намеренията за отказ от ТПТИ не бива да успокояват. Защото, може би точно това е целта?

Със съкращения. Пълната публикация е на http://solidbul.eu

Участвайте в кампанията по набиране на средства за новия сезон на телевизионните епизоди 2019/2020 година. Използвайте бутона Donate или посочената сметка в раздел “Подкрепи Новото познание”.

Научете повече за дарителската кампания и банковите сметки на проекта.