Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Завръщане на Земята (видео)

От ляво на дясно: Олег Скрипочка, Алексей Овчинин и Джефри Уилямс

Трима членове на екипажа на Международната космическа станция се върнаха на Земята рано днес. Двама руснаци и един американец кацнаха с руския космически кораб „Союз ТМ“ след шестмесечна мисия в околоземна орбита.

Астронавтът от НАСА Джеф Уилямс се върна на Земята като американски рекордьор по престой в Космоса – общо 534 дни за четири мисии. Уилямс и двамата руснаци Алексей Овчинин и Олег Скрипочка са изминали 72,8 милиона мили в Космоса и са обиколили Земята 2752 пъти, преди да се приземят в южната степ на Казахстан точно 23 минути след изгрев слънце днес.

Към мястото на кацането на кораба са изпратени спасителни екипи, които да евакуират членовете на екипажа от капсулата.
Корабът „Союз ТМ“ се отдели от космическата станция точно три часа и половина, преди да се приземи в Казахстан. Световният рекорд по престой в Космоса е на руснака Генадий Падалка – 879 дни в орбита, отбелязва АП.

До изпращането на нови членове на екипажа, в МКС ще работят руският космонавт Анатолий Иваниши, и по един астронавт от Япония – Такуя Ониси и от САЩ – Катлийн Рубинс.

Източник: БТА

Участвайте в кампанията по набиране на средства за новия сезон на телевизионните епизоди 2019/2020 година. Използвайте бутона Donate или посочената сметка в раздел “Подкрепи Новото познание”.

Научете повече за дарителската кампания и банковите сметки на проекта.