Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Индия ще промени бъдещето на космонавтиката

Индия изпробва ракетен двигател, позволяващ да се намали 10 пъти цената на космическите полети.

Индийската организация за космически изследвания е извършила изпитания на хиперзвуков ракетен двигател, който ще позволи да се намали почти десет пъти цената на изстрелването и пращането на ракети в Космоса. Изпитанията са били извършени на космодрум в изследователски център разположен на източния остров Шрихарикота.

Новият двигател е работил около пет секунди и е показал очакваните характеристики. Той ще позволи да се намали много теглото на двигателя и на цялата ракета. А оттам и цената на полетите.

В момента изпращането на 1 кг полезен товар в Космоса струва около 20 000 долара. Новият двигател ще намали тази сума близо 10 пъти.

Диаграма на двигаделя/ ISRO
Диаграма на двигаделя/ ISRO

„Това е голям успех“, заяви доктор Киран Кумар, ръководител на организацията за космически изследвания. „Индия влезе в престижния клуб на страните, притежаващи такава технология“.

Досега момента само САЩ и Австралия бяха извършвали успешни изпитания на подобни двигателни системи.

Източник: БТА

Участвайте в кампанията по набиране на средства за новия сезон на телевизионните епизоди 2017/2018 година. Използвайте бутона Donate или посочената сметка в раздел “Подкрепи Новото познание”.

Научете повече за дарителската кампания и банковите сметки на проекта.