Новини

Паралелните вселени – реалност или измислица?

Появилият се наскоро сериал „Странни неща“( Stranger things) повдигна много въпроси и нови разсъждения относно различните светове. Освен че очертава носталгична картина, която ни връща към 80-те години, той развива хипотезата за съществуването на паралелни вселени, които до голяма степен съвпадат с визията на съвременната наука. Същността на сериала е, че някои деца се опитват да разберат веригата на мистериозни събития и изчезвания, които се появяват в един малък град. Скоро те разбират, че това е много по-трудно, отколкото изглежда и поредицата от странни инциденти е резултат от взаимодействието на паралелни вселени.

Идеята за съществуването на паралелни светове отдавна не е нова

Идеята за съществуването на две паралелни вселени, различни една от друга, вече бе обяснено от хипотези на квантовата механика, гравитацията, както и други научни области. Това не означава, че Вселена, населена с чудовища и други странни същества, трябва непременно да бъде далеч от нашата собствена, защото никоя научна теория не е доказала това напълно. Но фактът, че съществуването на множество вселени, според изследователя Брайън Грийн, „не противоречи на законите на физиката“ и привлича значителен интерес.

Вселена

Фантастична измислица

Според сюжета на поредицата „Странни неща,“ жителите на град Хоукинс в Индиана са опасно близо до паралелна вселена, противоположна на нашата. Тя е осеяна със смърт и населена с чудовища. Но едно от чудовищата внезапно някак прониква в нашата вселена. Независимо от факта, че самият сериал изглежда просто като страховита фантастика, идеята за паралелни вселени съответства на най-малко една научна теория. Тя се основава на квантовата механика, теорията за множеството светове на Хю Евърет (един от героите в поредицата съответства на учения).

Хю Еверет е изтъкнат физик, развил своята теория през 50-те и 60-те години на миналия век. Неговата хипотезата се изразява в това, че Вселената може да се дублира с всяко наше решение. Например, поглеждаме ботушите си и решаваме дали са мръсни или не. Стигайки до извода, че те са мръсни, обуваме чифт обувки. В този момент, когато сме взели решението, нашата Вселена вече е създала и други варианти. В единия от вариантите например ботушите ни са чисти, нашият двойник ги обува и отива на работа. Така нашето аз се мултиплицира в няколко копия в различни вселени. Въпреки това, следва да се отбележи, че според Еверет, нововъзникващите теории не могат да комуникират една с друга.

space

Много взаимодействащи светове

Наскоро професорът по физика от университета в Тексас, Бил Поарие представи вид подобрена версия на теорията на Еверет. Основната разлика в теорията на Поарие е възможността за взаимодействие на паралелни вселени и липсата на концепция за мултиплициране на тези вселени от време на време както е описано от Хю Еверет. В хипотезата на Поарие тези вселени вече съществуват преди да сме взели решение. Бил Поарие твърди също, че съседните светове не са много различни един от друг и приличат на купчина палачинки. Всяка видима промяна от нас означава, че вселените са на много голямо разстояние и не могат да си взаимодействат.

Всъщност, теориите за паралелните вселени са вероятно толкова, колкото звездите в самата вселена. Но всички те имат един сериозен недостатък – нито едно предположение не е доказано.

Браян Грийн, друг изследовател на темата твърди, че преди 13 милиарда години е имало не един, а няколко Големи взрива. Щом взривовете са няколко, то и Вселените са няколко. По този начин можем да сравним устройството на Космоса с швейцарско сирене, в което всяка дупка е отделна Вселена. От време на време, тези вселени могат да се сблъскат, създавайки „микровълнова фурна“, като оставят следи забелязвани от учените. Някои го наричат реликтово излъчване.

В заключение Грийн казва: „Ако ние наистина живеем в свят на пресичащи се една с друга вселени, няма да има нищо изненадващо в това, ако микрочастица, отделена от протоните в Големия адронен ускорител, се премести от нашата Вселена в следващата такава“.

Източник: mixstuff.ru