Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Слънчево затъмнение през септември, луната потъмнява. Къде ще могат да бъдат видени?

Месец септември настъпва с две затъмнения – лунно и слънчево.

Слънчевото затъмнение ще бъде пръстеновидно и ще настъпи на 1 септември. То ще може да се види само в Африка, на остров Мадагаскар и в други части на екваториалните и тропическите ширини в Южното полукълбо.

При пръстеновидното затъмнение Луната ще е твърде далеч от Земята и Слънцето няма да се закрие напълно, а ще остави ярък пръстен около него. Затъмнението ще настъпи в 18:08 часа и ще продължи само на 3 минути 6 секунди.

На 2 септември Луната идва по-близо до Меркурий, Венера и Юпитер и в рамките на един месец спътника ще покрива Земята, Юпитер, Венера и Нептун.

Лунното затъмнение ще бъде в нощта на 16 срещу 17 септември и най-ясно ще се вижда от Амурска област в Русия. Луната ще бъде в сянката на Земята само частично и ще изглежда по-тъмна от обикновено. Това ще бъде последното затъмнение за годината.

Явление "суперлуна"

На 22 септември настъпва денят на есенното равноденствие. Денят и нощта ще се изравнят. Това е първият ден от астрономическата есен в Северното полукълбо и в първия ден на пролетта – на юг.

Участвайте в кампанията по набиране на средства за новия сезон на телевизионните епизоди 2017/2018 година. Използвайте бутона Donate или посочената сметка в раздел “Подкрепи Новото познание”.

Научете повече за дарителската кампания и банковите сметки на проекта.