Новини

Телепортацията възможна през 2030 година?

Два екипа от учени

успяха да извършат телепортация в реалния свят. Китайските и канадски специалисти прехвърлили информация на близо 30 километра благодарение на квантова телепортация.

Два отделни екипа се успели да направят това, което до момента е тествано само в лабораторни условия.

Учените описват постигнатото като голяма стъпка. Канадският екип телепортира фотони на общо разстояние от близо 30 километра.

Експериментът показва,

че квантовата телепортация на дълги разстояния е технически възможна. Тестът ще помогне на учените в разработването на нови технологии.

Телепорт

Квантовата телепортация се различава от обичайното разбиране на този термин.

При нея не се телепортира самият обект, а неговото състояние. Чрез съществуваща оптична мрежа този вид телепортация значително може да подобри сигурността и устойчивостта на интернет връзките, но все още е трудна за големи разстояния.

Китайските учени планират

да стартират подобен проект през 2030 година. В района на град Хефей вече е започнало изграждането на квантовата мрежа от над 12.5 км.

От 1997 година в лабораторията се провеждат множество експерименти върху квантовата телепортация.

През септември 2015 г., учени от Националния институт за стандарти и технологии в Китай телепортирали фотони по оптични влакна на разстояние над 100 км.

Космодрумът Дзиуцюен в пустинята Гоби
Космодрумът Дзиуцюен в пустинята Гоби

При метода на квантовата криптография,

цялата предавана информация остава строго конфиденциална. Технологията се основава на принципа на неопределеността на Хайзенберг.

Така фотонът веднага реагира на опита за хакерска атака. По този начин, ако някой се опита да попречи на предаването на съобщение, ще унищожи оригиналния сигнал, който веднага става известен на изпращача.

Квантовото вплитане възниква, когато две частици са свързани без значение колко далече са една от друга.

Когато една от тях се променя, това мигновено се отразява на свойствата на другата.

В средата на август 2016 г.,

Китай стартира първия в света квантов комуникация спътник от космодрума Дзиуцюен в пустинята Гоби.

Апаратът Мо Дзъ, кръстен на името на древния китайски философ, може да преодолее пространството на комуникационна линия и бариерата от 300 км.

Основната цел на мисията е да се създаде сигурен квантов канал между Пекин и Виена. За да се покрие цялата планета, учените планират да стартират няколко такива сателити.

Фигурата по-долу показва бъдещата мрежа. Потребителят получава достъп до централния процесор чрез квантова телепортация на квантово състояние през съседния реле възел.

 схема