България

🇧🇬 На парада на армията участва и македонска военна единица

 

Отбелязването на Деня на храбростта и празник на Българската армия започна в 9.00 ч. с водосвет на бойните знамена и знамената-светини пред Паметника на Незнайния воин.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

По повод на 140-та годишнина от създаването на Българската армия във военния парад днес ще участват над 1600 военнослужещи от Въоръжените сили, бяха представени 52 верижни и колесни бойни машини на Сухопътните и зенитно-ракетните войски, както и 14 вертолета и самолета на Военновъздушните сили, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.

Тежка сухопътна техника, изтребители и представителен блок от македонската армия ще бележат парада по повод 6 май днес.

За първи път чуждестранна военна част ще вземе участие в парада. Това беше договорено след среща на президента Румен Радев с македонския му колега Георге Иванов.

Първоначално беше уговорено и македонският президент да присъства на парада, но до момента участието му не е потвърдено.

През юли 2018 г. се навършват 140 години от създаването на Българската армия. По тази причина парадът тази година ще бъде по-зрелищен от обикновено.

Парадът започна в 10.30 ч. на площад „Княз Александър Първи“ в столицата. Командващ парада бе командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов.

По традиция парадът ще бъде открит от вертолет „Ми-17“ на Военновъздушните сили, носещ националния флаг на Република България. При изпълнението на националния химн по време на парада ще бъдат дадени 20 артилерийски салюта.

Във военния парад участваха Гвардейският представителен духов оркестър с духовите оркестри на видовете въоръжени сили; знаменен взвод на Националната гвардейска част със знамената-светини и представителните блокове с бойните си знамена.

След представителните блокове на парада ще преминат в различни формации самолети и вертолети, които са на въоръжение във вертолетната, транспортната, учебната, щурмовата и изтребителната българска военна авиация.

Над площад „Княз Александър Първи“ ще прелетяха вертолети Ми-24 и АS-532 AL Cougar, военно-транспортен самолет C-27J Spartan, учебните самолети L-39ZA и „Пилатус“ РС9М и бойните самолети Су-25 и МиГ-29.

На военния парад бяха представени различни типове бойна техника на въоръжение в Българската армия: танк Т-72, 122-мм самоходна гаубица 2С-1 – „Гвоздика“, бойни машини на пехотата – БМП-1 и БМП-23, 120-мм самоходна минохвъргачка Б1-11 „Сани“, бронетранспортьор /БТР/ 60ПБ, зенитно-ракетен комплекс „ОСА“-AK, 152-мм оръдие гаубица Д-20, реактивна система за залпов огън БМ-21 „Град“, тактически ракетен комплекс „Точка“, бронирани леки автомобили с повишена проходимост „Мерцедес“ G 270, бронирана машина „Хамър“, бойни бронирани колесни машини Commando seleсt и Guardian, пускови установки от зенитно-ракетен комплекс С-300 /SA-10/ и транспортно-зареждащи машини за зенитно-ракетни комплекси С-125 /SA-3/ и С-200 /SA-5/.

НП/2018