Новини

10 ОТ НАЙ-СТРОГО ОХРАНЯВАНИТЕ МЕСТА НА ЗЕМЯТА

10. „Iron Mountain“

Това 

е огромна складова компания. Само на няколко километра от Питсбърг се намира нейно хранилище в окръг Бътлър.

Това е гигантски подземен комплекс, построен в изоставена варовикова мина. В него най-влиятелните хора и институции държат това, което искат да запазят в безопасност.

Институтът „Смитсониън“ съхранява тук много от своите записи и документи, сред клиентите са и няколко филмови студиа и, разбира се, правителството.

В този комплекс е по-трудно е да влезете, отколкото в Белия дом. 2700 души работят в този лабиринт от бели коридори, които изглеждат така, сякаш са от филмите за Джеймс Бонд.

Хранилището разполага със собствена противопожарна част и 125 масивни, добре защитени хранилища, които се охлаждат изкуствено с вода от подземно езеро до температура 10˚С.

9. „HavenCo“

Силенд е микроскопична държава, основана през 1967 г. в международните води на Средиземно море на противовъздушна платформа. Тя е останала там от времето на Втората световна война.

Поради липсата на твърди закони и безопасното физическо местоположение, тя нееднократно е ставала рай за всякакви оператори (от пиратска радиостанция до най-големия торент тракер „ThePirateBay“), а може би и за сайта „Уикилийкс“.

Най-странната организация, която някога е украсявала нейната платформа, е “HavenCo“.

Шон Хастингс и Райън Леке основали „HavenCo “ през 2000 г., с цел да предоставят на операторите от всички сортове възможност да работят.

Целта им била да създадат „първото действително офшорно, почти неутрално електронно хранилище за данни – на място, което се намира в сивата зона, на границата на разрешеното и незаконното“.

8. Затворът ADX Florence

Изпълнителният затвор с максимално строг режим за изпълнение на наказания (Administrative Maximum Facility (ADX)) е най-тежкият и надеждно охраняван затвор в Съединените щати.

Това е място специално предназначено за пребиваване на суперзлодеи. Тук държавата държи престъпници, които иска напълно и окончателно откъсне от външния свят, терористи и маниаци.

ADX е практически недостъпен. Тежко въоръжен патрул и огромни наблюдателни кули наблюдават всяко движение на затворниците, а огромните стени с бодлива тел са блокирани от планини.

Но дори това тези затворници могат да видят само един час на ден, по време на разходката.

Затворниците биват транспортирани дотам с автобус или вертолет.

7. Хранилището за злато на банката на Англия

Всички са чували за американския Форт Нокс, където САЩ държат своя златен резерв. Хранилището за злато на банката на Англия е същото, но се намира във Великобритания. Това е елегантно, внушително съоръжение в Лондон.

Банковата сграда е построена през 1734 г. и в течение на няколко века съхранява там значителна част от златните кюлчета в страната.

Тази сграда носи псевдонима „Старата лейди“ и се смята, че е невъзможно да се проникне незаконно през нените дебели 2,5 метра стени.

Ключовете за вратите са огромни и се използват в съчетание с ултрасъвременна заключваща технология и гласова активация.


6. Река „Туманная“

На картата река „Туманная“ изглежда доста скромно. Нейната дължина е 550 километра, самата река ‒ с мътна вода и заблатени брегове.

Тя се превърнала в един от най-важните и добре охраняеми водоеми в света. Тя е гранична между Северна Корея, Китай и Русия.

Границата минава по линията, свързваща най-дълбоките места на реката. Ако се каните да преплувате реката, първо трябва да прекосите севернокорейските води. След това да преплувате 100 метра през територията на Китай и едва след това ще попаднете в руски води.

Много севернокорейци я използват като начин за бягство от своята страна, което я прави една от най-охраняваните реки в света.

Бягството през реката е толкова разпространено, че най-близкият китайски град сега е един от най-гъсто населените с корейци.

Севернокорейските власти се опитват да се борят с това като допълнително усилват охраната на реката.

През 2017 г. Пхенян забрани на всички свои граждани да се приближават на по-малко от 150 метра реката, пренебрегвайки факта, че на много хора водата е нужна за решаване на обичайни битови проблеми.


5. Паркингът на улица „Болд Лейн“

През 2003 година научното списание публиковало данни за най-охраняемите места в света. Едно от тях било паркинга в Дерби, Великобритания, известен като „Паркинг Болд-Лейн“.

Той бил проектиран от агротехника Кен Вигли, който се вбесил, когато някой на паркинга разбил стъклото на неговия автомобил и откраднал стереосистемата му.

Човекът решил да направи от Паркинга Болд-Лейн място опасно за крадци и вандали. Многоетажният паркинг е оборудован с камери за видеонаблюдение, пропуск със щрих код, паник бутони и управляеми входни врати.

Освен това, обаче, има и много умна, управляема от компютър, система от датчици за движение.

Билетът със щрих код е привързан към определено паркомясто, под което има датчик за движение.

Паркиралият там водач активира този датчик с помощта на щрих кода. За да си вземе колата, той трябва отново да използва щрих кода.

Ами ако крадецът просто разбие апарата за отчитане на щрих кода и се промъкне през вратата?

Помислено е и за това: пешеходците не могат да получат достъп до паркинга, ако нямат билет, на който е отбелязано кога е била оставена колата.

4. Хотел „Гринбрайер“

Курортният хотел „Гринбрайер“ е популярно място за отдих на богати хора и знаменитости в края на 18 век.

Правителството също го използвало за различни цели. По време на Втората световна война мястото било превърнато в огромна болница в която се лекували над 24000 войника.

През 1958 година правителството тайно наело част от хотела и построило под него голям таен бункер.

За три години били построени помещения с площ 10500 кв. метра на дълбочина до 220 метра, които можели да поберат до 1100 човека: Целият Конгрес на САЩ заедно с необходимия помощен персонал.

Входа се затварял от 25-тонна бронирана врата, която можела да бъде отворена само посредством 20-килограмово усилие.

В бункера имало гигантски резервоари за вода, оборудване за очистване на въздуха, електростанция, първокласна медицинска апаратура и комуникационна зона за теле- и радиопредаване.

Имало даже конферентни зали за двете палати на Сената. 
В течение на 30 години бункера си оставал тайна.

Съоръжението е постоянно реновирано и поддържано от неголяма група тайни държавни служещи под прикритието на неголяма фирма по оказване на аудиовизуални услуги, наречена Forsythe Associates.

Но на 31 май 1992 година вестник „The Washington Post“ публикувал статия за бункера, тъй като правителството на САЩ спряло да го обслужва и през 1995 година го дало под аренда на хотел „Гринбайер“.

Сега, ако имате желание, можете да посетите този обект под формата на екскурзия


3. Швейцарските хранилища

Швейцарците се славят със своите банки. Неизменен аспект на това са техните ултра-безопасни хранилища.

В Швейцария има хранилища за всичко. Има хранилища за злато в Алпите, където метални врати водят в планински тунели, използвани някога от военните, а сега охранявани от сериозни мъже с бронежилетки.

Частните компании по управление на активите предлагат все по-необичайни хранилища под летищата или в планините («достъпни с вертолет или частен самолет»).

Има даже изведен от експлоатация военен бункер, където хората могат да пазят своите биткойни под формата на персонални физически криптографски ключове.


2. Секретните хранилища на Църквата на мормоните

Мормоните имат огромно секретно хранилище в щата Юта, наречено «Гранитната планина». Мормоните открили виртуален тур из този комплекс.

Това е най-голямата колекция от родословна информация в света, която мормоните събират от 1930-те години.

Говорим за 35 милиарда изображения генеалогическа информация. Голяма част от тях се пазят на такива надеждни носители като 2,4 милиона рулона микрофилм.

Причината, поради която това място е достатъчно добре защитено, е проста. Даже обикновената прах може силно да навреди на крехките архивни материали.

А непрекъснатия поток любопитни хора би направил невъзможно поддържането на нужната температура.

1. Секретните архиви на Ватикан сити

Тази грандиозна колекция от интересни документи и артефакти не само съдържа историята на 12 века – тя съдържа и това, което е правило историята.

Архивите не са толкова секретни, колкото изглежда (на латински «secretum» означава «частен»).

Каталозите на този частен архив не са публични и даже посветените учени не могат да се запознаят с тях преди да навършат 75 години.

Главното в архива е официалната документация и переписка на Папите, както и други документи, свързани със Светия Престол.

В последните години Ватикан сити позволи на журналистите да направят екскурзия из този комплекс. През 2012 година даже беше направена публична изложба с избрани експонати.

При все това, Ватикан отказва да отваря документи от 1939 година. Това може да означава, че в тези документи има факти, говорещи за сътрудничество с Папа Пий XII с Хитлер по време на Втората световна война и за това, че той не е бил противник на Холокоста.

НП/2020