Тайни и загадки

10 странни и необясними явления в нашата Слънчева система

Ето десетте най-необичайни и необясними явления в нашата Слънчева система. 

10. Бурите на Юпитер 

На нашата планета циклоните на Земята имат доста кръгла форма с „око“ в центъра. На Юпитер циклоните често придобиват шестоъгълна форма. През 1988 г. учените открили огромен шестоъгълен циклон на един от полюсите на Сатурн. Това все още си остава загадка.

 9. Спътникът на Сатурн  ̶  Япет, прилича на орех   

Сякаш всички планински вериги формират една верига по екватора  ̶  така изглежда Япет. Този дълъг планински хребет има максимална височина от 20 000 метра  ̶  два пъти повече от Еверест. Това придава на Япет външно сходство с орех.

Учените не разбират как би могъл да се появи този хребет. Тази странност, заедно с наполовина тъмната, наполовина светла окраска на планетата, правят Япет един от най-забележителните обекти на нашата Слънчева система. 

8. Спътникът на Уран наречен Миранда   

Деформираната планета Миранда, която се върти около Уран, има прекомерно неравна повърхност. Тя се състои от кратери и дълбоки каньони.

7. Нептун излъчва повече топлина, отколкото получава 

Нептун е планетата най-отдалечена от Слънцето. Но температурата на повърхността му не пада под -200 градуса по Целзий. Нептун, по някаква причина, излъчва повече от два пъти повече енергия, отколкото получава от Слънцето. Астрономите не знаят защо. 

6. Изглежда, че Плутон има почти неизчерпаем източник на азот 

Плутон е толкова малък, че едва му стига гравитация, за да задържи собствената си атмосфера. В резултат на това, по време на своето въртене около Слънцето, Плутон постоянно губи стотици тонове атмосфера и най-вече азот. Учените отдавна размишляват защо азотът на Плутон все още не е свършил. 

5. В покрайнините на Слънчевата система може да има девета планета   

В Слънчевата система може да има девета планета. Астрономите са забелязали в пояса на Кайпер (голямо струпване от астероиди извън орбитата на Нептун) някои гравитационни несъответствия. Тези гравитационни аномалии могат да се обяснят с наличието на голяма планета.

4. Метан на Марс 

Астрономите се вълнуват всеки път, когато открият метан на някоя планета, тъй като метанът е страничен продукт на живота. Неговото наличие, обаче, все още не гарантира съществуването на живот. Количеството метан на Марс се променя доста често. Тези промени очевидно зависят от годишните времена. 

3. Атмосферата на Слънцето е много по-гореща от неговата повърхност 

Температурата на повърхността на Слънцето е около 5500 градуса по Целзий. Температурата на едва забележимата атмосфера (която наричат корона) е десет пъти повече – от 1 до 10 милиона градуса по Целзий. Слънчевата корона е толкова бледа, че се вижда само при слънчево затъмнение. Тогава защо е толкова по-гореща от повърхността? Учените нямат отговор. 

2. Нашата Слънчева система е по-сложна от повечето звездни системи 

Другите звездни системи имат планети с еднакъв размер, които се движат по равномерно разпределени орбити. Планетите на нашата Слънчева система силно се отличават една от друга. Освен това, разстоянието между планетите също не е толкова равномерно, колкото в другите звездни системи. Астрономите не знаят какво е създало нашата Слънчева система толкова уникална. 

1. Пепелната светлина на Венера 

Пепелната светлина на Венера е явление, при което тъмната страна на планетата е осветена, което я прави видима за наблюдаващите  телескопи. Има стотици писмени сведения за наличието на тази светлина, която е неуловима и спорна.