Съзнание

10 възможни причини защо не идват извънземните открито при нас?

През 1950 г. физикът Енрико Ферми обсъждал с колегите си защо след като Вселената и космоса са огромни и има и други планети, на които може да съществува разумен живот, все още не сме намерили  доказателства за неговото съществуване? Противоречието е наречено „Парадокс на Ферми“.

Днес милиони хора по света очакват да видят извънземно нашествие или посещение, което да потвърди връзката ни с космоса. Възможно ли е това да се случи? Вероятно да, но има и други десет опции това да не стане никога.

10 възможни причини защо извънземните не идват открито при нас?

1. Тях просто ги няма. Земята е единствената обитаема планета  в нашата галактика.

2. Разумните видове живот са склонни към самоунищожение. Разумните форми на живот се самоизтребват още преди да успеем да ги намерим.

3. Космосът е твърде голям. За да пресечем само Млечния път са необходими 100 хиляди светлинни години − сигналът от нашите братя по разум може да е още на път.

4. Не търсим достатъчно дълго, или търсим на грешното място. Целенасоченото търсим живот на други планети от 60 години − незначителен период от време. Освен това, пространството е огромно. Ако се опитваме да уловим сигнала, от една страна, а той  дойде от друга страна – няма да го чуем.

5. За нас никой не знае. Изпратили сме сигнали в космоса, но те не могат да се чуят на дълги разстояния.

6. Ние сме единствената разумна форма на живот (разбира се, ако можем да се смятаме за разумна форма на живот). На другите планети живеят бактерии или невидими същества.

7. Човечеството е недостатъчно развита форма на живот. В света има области, в които не се допускат туристи, защото там живеят племена, които не са запознати с цивилизацията. Може би същото се случва и в нашата галактика, само че дивите племена сме ние.

8. Вселената не предразполага към зараждане и развитие на живот. Космосът и вселената са смъртоносни. Достатъчно е падането на не много голям астероид, за да се превърне обитаема планета в безжизнена.

9. Разлика в технологичното развитие. Технологиите на другите цивилизации не съвпадат с нашите: те са или прекалено, или недостатъчно сложни. Ако не изпращат в космоса никакви сигнали, няма да знаем за тяхното съществуване. Те може би изпращат сигнали, които нашето оборудване не отчита.

10. Те са тук, но ние не забелязваме това. Поддръжниците на теориите на конспирацията вярват, че някои правителствени служби вече са установили контакт с извънземните и че те са вече сред нас, защото искат да изучат начина на живот на нашата цивилизация.

НП/ 2018