Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Проф. Божидар Димитров: Базиликата в Плиска е най-голямата християнска църква в Европа до XV век

Както е известно, преди година и половина започна реставрацията на Голямата базилика, която е най-голямата християнска църква в Европа чак до XV век. Тя е дълга 102.5 метра и е широка 30 метра.

„Също наричаната Голяма базилика в Пловдив, за която преди два дни напълно заслужено също бяха отпуснати пари, е дълга само 90 метра. Тази базилика, която е втора по големина в България, е римска. Докато Голямата базилика в Плиска е дело на българския народ – български майстори, български архитекти“, казва проф. Димитров пред радио „Фокус“.

Той напомни, че тя е строена между 865 и 875-та година по план, докаран от епископ Формоза Портуенски. „Той е папски представител в България по времето, когато Българската църква е управлявана от папството. Това е онзи кратък 5-годишен период, между 865-та и 870-та година. Строена е монументално. Цар Борис I, който я строи я е замислял като катедрална църква не само на България, но и целия славянски свят, който той упорито атакува с книги от Голяма базилика и мисионери. По времето на Борис, Симеон и Петър – X век, е известно за Български църковни структури в Краков, Прага и Киев. Към църквата има грамаден манастир, който също е добре запазен и също ще го възстановим един ден“, обясни проф. Димитров.

„Когато го възстановим, ще могат не само руските туристи, но и да поканим г-н Путин, за да му покажем от къде са тръгнали книгите за Русия. Книгите са тръгнали от лудогорска земя, но не от македонска. Кирилицата е създадена точно в този манастир, за това имаме изрични сведения, в 886-893 година“, допълни още той.

По думите му реставрационните дейности са доста напреднали и до края на лятото ще има готови обекти, които ще могат да се използват. „Сега кръщенета се правят на открито, в реставрираната част а църквата, а за това си е имало специално помещение – баптистерий. Там са кръстени цар Симеон Велики, синът му – цар Петър и цар Борис II. Кръстени са и много жители на Плиска, българската аристокрация вероятно там е кръщавана“, обясни историкът.

НП/ Фокус

Участвайте в кампанията по набиране на средства за новия сезон на телевизионните епизоди 2019/2020 година. Използвайте бутона Donate или посочената сметка в раздел “Подкрепи Новото познание”.

Научете повече за дарителската кампания и банковите сметки на проекта.