Новини

150 000 – годишни тръби смайват учени в Китай. Предстои ли пренаписване на историята?

В китайската провинция Цинхай, в мистериозна пирамида, близо до планината Байгонг, има три пещери, в които има тръби, водещи до солено езеро. Тръби има и под дъното на езерото, и на брега. Железните тръби варират по размери, като някои са по-малки от клечка за зъби. Най-странното е, че те може да са на около 150 000 години.

Датирането е извършено от Института по геология в Пекин. То показало, че ако наистина са правени от хора, металът за железните тръби е стопяван преди 150 000 години. Това твърди Брайън Дънинг. 

А ако те са били направени от хора, то историята, каквато я познаваме, ще трябва да се преразгледа.

 При датирането е използвана термолуминисценция. Техника, която определя преди колко време кристалните минерали са били изложени на слънце или нагряване. Досега се е смятало, че хора са населявали този регион само през изминалите 30 000 години. В познатата ни история за региона единствените заселници са били номади, чиито начин на живот не би оставил подобни структури.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Агенция Синхуа съобщава, че пирамидата, тръбите и изследването са започнати от екип учени през 2002г.

 Въпреки опитите да обяснят тръбите с природни явления, Янг Жи, сътрудник в Китайската академия за социални науки смята, че пирамидата може би е построена от интелигентни същества. Той не отхвърля и хипотезата, че в основата на всичко може да стоят древни извънземни. Ученият казва, че теорията е „разбираема и заслужава да ѝ се обърне внимание. Но трябва да се използват научни средства, които да я докажат или опровергаят“.

Друга хипотеза гласи, че пирамидата е била построена от праисторически хора посредством строителни техники, които не са достигнали до хората от последвалите периоди.

 Тръбите водят към солено езеро. Макар че наблизо има езеро-близнак със сладка вода. Околният пейзаж е изпълнен с това, което се описа като „камъни със странни форми.“ От земята излизат скали, които наподобяват счупени колони.

 Ръководителят на рекламния отдел на окръг Делинха каза, че тръбите са били анализирани в близка леярна. 8% от материала не може да бъде идентифициран. Останалата част се състои от железен оксид, силициев диоксид и калциев оксид. Силициевият диоксид и калциевият оксид са продукти на продължително взаимодействие между желязото и пясъка, което говори за древната възраст на тръбите. Лю Шаолин − инженерът, който е направил анализа, казва, че „този резултат прави мястото дори още по-мистериозно“. През 2007 година Дзенг Жяндонг (научен сътрудник по геология от Китайския отдел по земетресенията) разказа пред вестник Пийпълс Дейли, че някои от тръбите са се оказали силно радиоактивни.

Други изследователи смятат, че е възможно железни седименти да са попаднали в пукнатините, носени от водата по време на наводнения.

 

Според друга теория тръбите са фосили на корени на дървета. През 2003 година вестник Xinmin Weekly съобщава, че учените са открили растителна материя и неща, които наподобяват пръстени на дървета. Това се свързва с геоложка теория, според която при определени температури и химични условия корените на дърветата могат да претърпят диагенеза (трансформация от пръст в скала) и други процеси, които могат да произведат железни формации.

НП©