Новини

2 милиона нови бежанци през изминалата година

Войните, насилието и конфликтите по света са принудили над 2 млн. души да станат бежанци през тази година, съобщи агенцията на ООН за бежанците. В края на 2016 г. рекордните 65,6 млн. души са били принудени да напуснат домовете си в световен мащаб. А 22,5 млн. от тях са били регистрирани като бежанци.

Призовавайки за по-голямо международно сътрудничество и подкрепа за справяне с кризите върховният комисар на ООН за бежанците Филипо Гранди обърна внимание и на необходимостта да се окаже помощ на над половин милион бежанци рохинджа, които от 25 август досега напускат Мианмар и търсят убежище в Бангладеш.

В рамките на същия период 50 000 бежанци напускат Южен Судан, а други 18 000 души бягат от конфликтите в Централноафриканската република. Гранди предупреди, че правата на бежанците и тяхната защита стават все по-пренебрегвани в световен мащаб, включително в Европа и САЩ. Това според него е продиктувано от „объркани, понякога изплашени обществени мнения, които често пъти са подтиквани от безотговорни политици“.

Той обвини и затварянето на границите, ограничителните процедури за убежище, безсрочните задържания и лошите условия в центровете за настаняване. „Близо 1,2 млн. бежанци трябва да бъдат разселени в световен мащаб“, заяви той, изразявайки тревога за това, че по-малко от 100 000 места за разселване ще бъдат свободни тази година, което е спад от 43% в сравнение с 2016 г.

Гранди посочи, че неговата организация е подложена на значително съкращаване на финансирането и е изправяна пред „невъзможни избори“. През 2016 г. Комисариата за бежанците на ООН разполагаше с налични средства в размер на 4,4 млрд. долара. Но въпреки това завърши годината с недостиг на финансиране от 41%. Тази година агенцията ще разполага с 4,2 млрд. долара. Това ще означава, че близо половината от нуждите й няма да могат да бъдат удовлетворени.

НП/ Бгнес