Новини

20 неврона превръщат реалността в халюцинация

Учените направили отвор в мозъка на мишка, след което го осветили с лазер, за да предизвикат халюцинации. Това е странно, но резултатите от проучването бяха още по-странни.

Това съобщение е като начало на пореден епизод от сериала „Странни неща“ на Нетфликс. Но е напълно реално и не е фейк.

Какво става по дяволите?

Учените открили нещо много забележително. Независимо, че мишките имат милиони неврони или мозъчни клетки, лазерната светлина трябвало да освети само около 20 от тях, за да подведе мозъка на мишката и да започне да вижда неща, които не съществуват.

Тази психическа чувствителност подсказва, че мозъците на бозайниците са дори по-фино настроени машини, отколкото се смяташе преди.

Способни да реагират на изключително малък брой мозъчни клетки, без да се разсейват от случайно объркани неврони.

Докато този експеримент се е насочил само върху разпознаването на простите визуални модели, е възможно по-сложните психически усещания, като емоции или спомени, да се контролират от изненадващо малък брой мозъчни клетки.

Халюцинация чрез лазери


За този експеримент изследователите са използвали техника, наречена оптогенетика.

То представлява вмъкването на светлочувствителни гени в мозъка на животното, които възбуждат определени неврони, когато са изложени на определени светлинни дължини на вълната.

Техниката е била използвана и в предишни изследвания, за да помогне на плъховете да се откажат от кокаиновия си навик.

Тук тя е използвана, за да изучи как мозъците на мишките реагират, когато им се показват различни модели на хоризонтални и вертикални линии.

Дали тези неврални реакции могат да бъдат пресъздадени само, чрез пулсиращи малки групи от неврони с насочена светлина?

Учените са вкарали гени в мишките, които да произведат два различни протеина.

Единият, който да накара невроните да светят в зелено, когато те се активират. Другият, който предизвиква възбуда в невроните, когато са изложени на специфична инфрачервена лазерна светлина.

Учените показали на мишките модел на движещи се успоредни линии и ги обучили да пият вода, когато линиите били идеално вертикални или напълно хоризонтални.

Благодарение на зелено-сияещите протеини, учените видяха точно кои неврони се възбуждали, когато мишките разпознавали и реагирали на различните ориентации на линията.

Това позволило на изследователите да разработят специална, 3D „холограма“ от лазерна светлина, която може да бъде изстреляна на правилните места на мозъка на мишката.

До краят на експеримента, изследователите спрели да показват линиите на мишките, но когато лазерът осветил невроните, отговорни за виждането на хоризонтални или вертикални линии, мишките все още реагирали, като пиели вода.

Дали това е било истинска халюцинация?

Наистина ли мишките са „виждали“ невидимите линии? Това няма как да се знае със сигурност. Въпреки това, възбудата на мозъчните клетки на гризачите и реакциите на поведението към лазерната светлина изглеждаха точно така.

„Не знаем колко клетки са необходими, за да предизвика по-сложна мисъл, сетивно преживяване или емоция у човек, но е много вероятно да бъде малък брой предвид това, което виждаме в мишката.“

д-р Дейсерот

Източник: Live Science