Здраве

3 мита за щастието, които е добре да познаваме отлично

Всички искаме да сме щастливи и сме в постоянно търсене на най-добрия начин на живот. Особено силно искаме това днес, когато ни заливат с новини за мъртви хора всекидневно. И то от цял свят.

В такива моменти човек неволно се заблуждава за собственото си състояние и търси пробив. Но намирането му не е толкова лесно, колкото си мислим.

Истинското и трайно удовлетворение може да се крие на най-неочакваните места.

Идеите и митовете за щастието са доста подвеждащи. Като вярваме в тях ние ги оставяме да ръководят живота. Тази митология ни кара да се чувстваме вън от картината и е добре да познаваме тези състояния, за да ги преодоляваме по-лесно.

Мит 1

Щастието е естествено състояние на хората

Митът гласи, че ако се даде на човек храна и подслон, той ще се чувства щастлив. Реалността, е че ние сме постоянно променящ се поток от емоции, което е напълно нормално.

Нормално е да се чувстваме тъжни, стресирани и да ни е страх. Също е нормално да сме радостни, когато се случи нещо хубаво или сломени, когато нещата не вървят.

Всъщност това е нормалното състояние на хората – да изпитват най-различни емоции.

Мит 2

Щастието, означава да се чувстваме „добре“ и да изпитваме приятни емоции

Повечето хора вярват, че щастието е състояние на задоволство. Ако това е правилната дефиниция, то никога няма да изпитаме дълготрайно щастие, защото всички емоции са краткотрайни.

Те се променят, без значение колко усилено се опитваме да ги задържим. Помислете за последния път, когато сте били в състояние на задоволство, преди това чувство да се промени.

Колко време продължи, преди да се появи нещо друго, като безпокойство, скука или раздразнение?

Мит 3

Ако не сме щастливи означава, че сме повредени

Реалността е, че вие сте си напълно нормални, дори и да не сте винаги щастливи!

Колкото приятни моменти има в човешкият живот, толкова са и трудните. Това не означава, че когато изпитвате негативни емоции сте повредени или ви има нещо.

Лесно е да попаднем в капана на деморализиращите митове, които са наоколо.

Но само да погледнем отвъд митовете за щастието, можем да намерим истинско и дълготрайно удовлетворение. А това никак не е маловажно във времето на нашето днес.

Източник: Mrs Mindfulness