Новини

3 термина, предназначени да спрат критичното мислене

Да мислим критично означава да правим обмислени преценки, в които има логика. Това е начин на мислене, при който не ние приемаме аргументи и заключения прибързано, преди да сме ги оспорили и обмислили.

Това изисква любопитство, скептицизъм и скромност. Хората, прилагащи критично мислене са тези, които се питат откъде идва съответна информация, дали тя е основана на доказателства, дали има други алтернативни възможности.

Днес има три термина, които най-често биват използвани, за да предотвратят това.

Конспиративен теоретик

Този термин се използва толкова често и свободно, че вече е изгубил всякакъв смисъл. Но ако се вгледаме в значението му по-дълбоко той описва човек, който се опитва да разбере несправедливостите в света.

Той се вглежда в неудобните факти в търсене на негативно влияние, което днес е навсякъде. Но „конспиративен теоретик“ се е превърнал в уронващ термин, който бива приписван на всеки, който отказва да приеме мейнстрийм версията.

Щом лепнат на някого прозвището „конспиративен теоретик“ неговото мнение автоматично бива счетено за недопустимо, още преди то да бъде обсъдено и обмислено.

Алтернативен

Виждаме етикета „алтернативен“, или „alt“, да се използва все повече и повече, като описание на нещо, което не съответства на общоприетите стандарти.

Алтернативни медии, алтернативни новини, алтернативна медицина и др. Посланието, което се опитват да ни втълпят тук е, че общоприетото е безопасното и правилното.

Когато повечето хора видят тази дума те реагират със страх, ярост и презрение, дори и да става въпрос за сложни и чувствителни въпроси, които си струва да бъдат изследвани и обсъждани.

Реч на омразата

Това е любим термин на политици, диктатори и тирани. Все пак, какво би било по-опасно от омразата?

„Речта на омразата“ не е същото нещо като престъплението от омраза. Словото е просто това, слово. То не може да нанесе физическа вреда.

Интересно е как хората използват този термин толкова свободно, сякаш словото може да е престъпление. Една от главните ценности на свободния човек е неговата свобода на изразяване.

Като човешки същества ние не виждаме света по един и същи начин и някога не бихме.

„Реч на омразата“ е един от най-подвеждащите и неясни термини в лексикона на политици и медии. Внимавайте!

themindunleashed