Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

3D принтиране строи къщи за 14 часа. Ще успее ли технологията и на Марс?

Построяването на еднофамилна къща отнема приблизително седем месеца. Но екип от Масачузетския изследователски институт е създал система, която може да свърши работата за по-малко от ден, пише Дейли Мейл.

Екипът е проектирал автономен робот, който може да създаде основната структура на цялата сграда, използвайки 3D принтиране. За да демонстрира технологията, екипът е построил стена с диаметър 50 фута и с височина 12 фута само за 14 ч. „принтиране“.

Машината не замърсява околната среда, тъй като се захранва чрез слънчеви панели. Тази технология може да промени начина, по който се строят къщи на Земята. Но според екипа системата ще бъде особено полезна за планетата Марс.

„Структурите, изградени със системата, могат да бъдат завършвани по-бързо и по-евтино от традиционните методи за строителство“, коментират експертите.

„Сградите могат да бъдат пригодени според особеностите на мястото и според желанията на създателите“, допълниха специалистите.

НП/ Дейли Мейл

Участвайте в кампанията по набиране на средства за новия сезон на телевизионните епизоди 2019/2020 година. Използвайте бутона Donate или посочената сметка в раздел “Подкрепи Новото познание”.

Научете повече за дарителската кампания и банковите сметки на проекта.