Здраве

5 навика, които лесно и приятно ще променят живота ви за месец

Всички искаме да сме щастливи, нали? Въпросът е в това, че е изненадващо трудно да изберем да правим неща, които наистина ни карат да се чувстваме щастливи. 

Кое ще ни направи по-щастливи, да изядем втори шоколад или да се придържаме към диетата? Да се поизлежаваме или да отидем да тренираме? Да си купим новия iPhone или да платим вноската за кредит на време?

Ако се оставим на инстинктите сме по-склонни да изберем това, което чувстваме добре в момента. Вместо да изберем това, което ще ни направи истински щастливи занапред. 

Ако искате промяната да е по-устойчива последователно взимайте по-добрите решения. А ключът към взимането на по-добри решения са навиците. 

Изграждането на следните 5 необичайни навика може да задържи щастието в живота ви.

Сутрешна музикална емоция

Мнозина от нас сигурно имат отлична представа за своя сутрешен режим. Ранно ставане, тренировка преди работа, приготвяне на полезна закуска. 

Но дойде ли моментът често пъти предпочитаме да си доспим, дори да знаем, че това би ни удовлетворило и ще имаме голяма полза от него. 

Правим нещо ново и решаваме дали то е приятно или не. Ако е приятно го правим отново. Ако не е приятно нашият мозък ни казва да не го правим повече. 

Ако извършваме някакво действие, което не ни носи моментално удовлетворение шансовете да го направим пак са малки. 

Но има едно просто решение за това – направете сутрешния си режим забавен. Музиката е отлично средство за мотивация.

Събудете се половин час по-рано от нормалното. Преди да станете си припомнете, че няма да правите нещо неудобно, а просто ще слушате любимата си музика.

Фокусирайте се върху ритъма и не се опитвайте да си припомняте текста. Просто слушайте без да мислите. 

5 минути

Според психолози едно от нещата, които прави хората нещастни е тяхната нездравословна връзка с трудните емоции.

Тъгата, притеснението и гнева са като вируси, които е добре да бъдат премахнати или поне избягвани. Но по този начин учим мозъка си да се страхува от тези емоции. Този начин на мислене е грешен.

За да излезете от този порочен цикъл се научете да приемате емоциите си каквито и да са те, и да се справите с тях. Има доказан метод, чрез който може да се справите с този казус. 

Всеки ден отделяйте по 5 минути и си записвайте какво ви натъжава, дори това да е нещо незначително и малко. Щом тези 5 минути изтекат изхвърлете листа. Правете това по няколко пъти в седмицата. 

Обаждайте се на стари приятели 

Трудно е да си представим нещо, което би ни направило по-щастливи от простото взаимодействие с добър приятели. 

Взимате телефона и звъните на стар приятел, който ще ви се зарадва. Емоцията е като позитивна ядрена бомба, която взривявате в съзнанието си.

Хоби и пак хоби

Един от най-подценяваните инструмент драстично да подобрите емоционалното си състояние е хобито. Хобитата за забавни и често пъти ние учим чрез тях. 

Намерете начин да откриете своето и му се отдавайте. Това ще ви направи много по ведри, усмихнати и съсредоточени. А освен всичко останало ще сте интересни повече на противоположния пол.

Ставайте рано през почивните дни 

Прекаленото спане по време на почивните дни не е добра идея. То не е много добро за графика. Кара ни да се чувстваме по-изморени през работната седмица.

Не бъркайте биологичния си часовник с този на стената. Да станем по-рано през почивните дни е зареждащо и пълно с позитивни сигнали към нас.

Само удоволствието да видите сънената физиономия на близкия човек е достатъчен стимул да го направите.

Подарете на новите си занимания четири седмици и после ще поговорим отново.

medium.com