България

51 са новите случаи с COVID-19 в България от 1156 PCR изследвания

За изминалото денонощие 51 са доказаните случаи на COVID-19 в България от 1156 извършени PCR изследвания.

11 са установените области. Общо случаите у нас стават 1488

7 от новите случаи са в София – в „Пирогов“, болница „Св. Иван Рилски“, Александровска болница и Инфекциозната болница има по един нов пациент, амбулаторните са трима. В Плевен има 13 нови случая, в Пловдив – 12, във Видин – 7, в Кюстендил – 4, във Враца – 2, в Перник – 2, в Габрово, Русе, Смолян и Стара Загора – по един.

9 нови случаи има сред медицинския персонал. С тях общият брой става 164 души. В Плевен е заразен един лекар, две медицински сестри и едно техническо лице. Във Видин са инфектирани един лекар и четири медицински сестри.

4-ма са починали през последните 24 часа – в Ямбол са двама, във Видин един и в Плевен един.

Това обяви заяви ген. Венцислав Мутафчийски по време на редовния брифинг на Националния щаб за борба с COVID-19.

„За първи път във ВМА се направи набиране на плазма от доброволци с антитела и вливане на първия болен в тежко състояние с такава плазма. Към тази сутрин болният е в добро състояние“, заяви още той.

Относно полета от Амстердам,

при който са засечени болни от коронавирус, те са имали симптоми и им е било лошо. Става въпрос за майка и дете от Хасково. МВР и ДАНС е издирала всички от полета, съобщи директорът на РЗИ д-р Ангел Кунчев.

Всички, които чакат на паспортен контрол на летище „София“, минават през термокамера, посочи д-р Ангел Кунчев.

Намерени са всички български граждани, пристигнали с полета от Амстердам. Взети са им проби за коронавирус, допълни още той.

Той посочи, че през изминалата седмица е написал над 100 писма до козметични производители относно съдържанието на дезинфектантите.

Във връзка с мненията, че няма пандемия,

ген. Мутафчийски заяви, че това е дезинформация. Има си служби, които анализират тази информация. Ние сме длъжни да съобщим реалните данни, а не да правим анализ на диванната армия, коментира още той.

Общото впечатление е, че не се носят маски, само че те са задължителни. Ще обърнем внимание на МВР за санкции, посочи още Мутафчийски.

Здравният министър Ананиев заяви категорично, че напрежение между щаба и правителството няма.

Все още не е дошъл моментът за отваряне на детските градини и ясли. Вероятно това ще бъде една от следващите мерки, но не бива да има никакъв риск.

Големите групи крият огромен риск. Не бързаме с взимането на това решение, каза още министър Ананиев.

Международните шофьори – за пристигащи лица от чужбина, независимо от коя страна пристигат, подлежат на 14-дневна карантина.

Единствено за шофьорите, които преминават транзитно, или предстои следващ курс в рамките на 2-3 дни, не се поставят под карантина, поясни ген. Мутафчийски.

„Но ако завършват курс и не им предстои пътуване, трябва да останат под карантина от 14 дни. Същото е и за авиопревозвачите – още с началото на мерките стана ясно, че ако пилотите се карантинират, за два-три дни всички авиокомпании ще загубят персонала си“, каза още той.