Новини

6.5 по Рихтер удари Мексико. Гватемала и Салвадор също

Силно земетресение с магнитуд 6,5 разтърси днес Южно Мексико, предаде Ройтерс, като се позова на Геофизическия институт на САЩ. Епицентърът на труса е в щата Чиапас.

Справка на страницата на Европейският средиземноморски сеизмологичен център отчита трус от 6,6 по Рихтер на границата между Мексико и Гватемала.

Трусът е станал в 10:14 часа местно време (18:14 часа българско време) на 9 километра северозападно от граничния мексикански град Фронтера Идалго и на 183 километра западно от столицата на Гватемала – Гватемала Сити.

Земетресението е усетено в южната част на Мексико, както и в Гватемала и Салвадор. Разлюля и сгради в столицата Мексико. Някои хора напуснаха офисите и излязоха на улицата.

Представител на гражданската защита на щата Чиапас каза, че няма сведения за сериозни разрушения. Напукали са се стените на едно начално училище, но децата са били изведени и не са пострадали.

През 2017 г. в същия район силно земетресение с магнитуд 8,1 отне живота на около сто души и причини щети на хиляди сгради.

В съседна Гватемала трусът е активирал кални и скални свлачища, засегнали някои шосета, леко е пострадал един мост.