Новини

7.4 по Рихтер удари много силно Мексико

Силно земетресение разтърси Мексико. Епицентърът е на около 800-900 км от столицата, предадоха световните агенции.

Първоначално Геофизическият институт на САЩ съобщи за магнитуд от 7,7 по Рихтер, но после коригира оценката си на 7,4.

По информация на българското посолство в Мексико става дума за няколко труса с различен магнитуд – между 3,8 и 7,5 по Рихтер.

Епицентърът е бил в морето, на 23 километра югоизточно от град Крусесита в южния щат Оахака на Тихоокеанското крайбрежие на Мексико, съобщава БТА.

CNN съобщава за разрушена инфраструктура, повредени електрически инсталации и водоснабдяване в райони близко до епицентъра. Централната власт е обявила тревога заради очаквани силни вторични трусове.

Земетресението е усетено и в столицата – град Мексико, където на места е прекъснато електричеството. Местните власти извършват огледи чрез дронове, уточняват се щетите и пострадалите.

Страната се намира в един от най-земетръсните райони в света, където се събират три тектонични плочи.

А столицата е особено уязвима на земни трусове, защото е изградена върху дъното на пресъхнало древно езеро.

Към момента няма данни за пострадали български граждани, съобщават от външното ни министерство.

От дипломатическата мисия в Мексико прозвъняват българските граждани, които живеят близо до епицентъра на земетресението.

Очевидци разказват за изключително силен трус и вторични такива. Повече от 30 – 40 секунди е продължил основния удар, който е усетен като „много силно разклащане“ на земната повърхност, придружено с „жестоко бумтене“, твърдят свидетели на бедствието пред тв канала abc7.

Дипломатите ни са в готовност да окажат съдействие при необходимост.

Още по темата тук