Съзнание

7 фрази, които не трябва да използвате по време на караници

Фрази като „Успокой се!“, най-вероятно, още повече ще разсърдят човека, с когото се карате, особено, когато емоциите вече излизат извън контрол.

Наред с буйното и дразнещо поведение, някои думи могат мигновено да превърнат продуктивния спор в неприятен скандал с крясъци и взаимни оскърбления.

Ето седемте фрази, които психолозите не препоръчват да се произнасят по време на караница с партньор, приятел, член на семейството, или с когото и да било.

„Ти никога“ или „Ти винаги“
Тези фрази обикновено са преувеличения и рядко са правдиви. Така вие поставяте своя партньор в положение, в което му се налага да се защитава.

В резултат той, най-вероятно, ще пусне край ушите си това, което сте се опитали да кажете и вместо това ще се старае да ви докаже, че не винаги всичко е така, както казвате, че грешите.

Това ще бъде нескончаем спор, който до нищо няма да доведе.
Опитайте се да бъдете обективни по отношение на това, което ви безпокои и се придържайте към фактите.

Например, можете да кажете: „Вчера не ми беше приятно, когато не изпълни моята молба и не разтреби стаята за идването на нашите приятели“.

Следващият път, когато имаме гости, ще бъда много благодарна, ако не откажеш да ми помогнеш“. Такъв съвет дава психотерапевта Тара Грифит.

„Ти – точно, както и майка ти“.
Такова изявление измества предмета на спора на заден план, на първо място излизат оскърбленията от личен характер. Стратегията тук е проста – ако не можеш да спечелиш спора, унищожи морално своя противник.

„Да поговорим по-късно, сега с теб е просто невъзможно да се разговаря“.
Тази фраза, най-вероятно, ще бъде преценена като желание да се нанесе емоционална травма, а не като желание за тайм-аут и успокояване.

В разгара на спора, когато страстите кипят, не би било зле да си починете поне за 20 минути, за да укротите кортизона и адреналина, бушуващи в кръвта.

Но фразата трябва да звучи иначе: «сега сме твърде разстроени. Хайде да спрем за 20 минути, за да можем да поговорим спокойно и без оскърбления, както искаме и заслужаваме».

„Край, достатъчно! Отивам си!“
Мислете какво говорите. Не говорете това, за което после ще съжалявате. Да заплашите, че ще си отидете, е може би най-неприятното, което можете да кажете или направите на своя партньор, особено ако в действителност нямате такива намерения.

Едно е, ако трябва да си починете, да останете сам и да се успокоите. Друго е фактически да кажете: «Вече не те обичам и си отивам». Тези думи раняват душата и разрушават доверието, което после може да не успеете да върнете.

Вместо да казвате такива неща, направете си почивка, за да се успокоите и да се вземете в ръце. Ако трябва да си отидете и да останете насаме, обещайте да се върнете в уреченото време. Така съветва авторката на книги по психология на семейния живот Шери Майерс.

„Ти си такъв идиот!“
Това е унижаване на личното достойнство. Такива оскърбления често се използват в порив на гняв, за да причините болка на човека, с когото се карате, но те не водят до разрешаване на конфликтите. Обратно – те могат да предизвикат ответни нападки и да разрушат отношенията.

Опитайте се да се съсредоточите над конкретния проблем или върху това, което конкретно е засегнало вашите чувства, но не е нужно да нападате с оскърбления човека, с когото се карате.

„Защо правиш от мухата слон?“
Тази обидна фраза подразбира, че разстроения човек няма основания да се разстройства.

В повечето случаи това само налива масло в огъня, защото, когато сме огорчени, искаме да ни изслушат и да се постараем да разберем, а не да ни кажат, че твърде остро реагираме в дадената ситуация. Най-добре да попитате: „Защо това те разстройва така?“

„Не започвай пак! Не можеш ли просто да оставиш всичко това?“
Тази фраза е проявяване на неуважение към гледната точка на вашия партньор, нежелание да слушаш, да общуваш и да променяш нещо в своето поведение.

Напълно понятно е вашето желание да избягвате караниците още в самото начало, защото всеки конфликт води до стрес. Но да произнесеш подобна фраза – това е сигурен начин още повече да изостриш ситуацията.

По-добре звучи друга фраза: „Разкажи ми какво чувстваш и защо си така разстроена. Искам да разбера. Хайде да се опитаме да се ориентираме заедно“.

НП/Mixstuff