Здраве

7 всекидневни навика, които ни правят нещастни

Има 7 неща, които правим всеки ден, за да саботираме собственото си щастие. Когато осъзнаем това можем да намерим начини да променим собственото си поведение и навици, за да поемем контрол над живота си.

Отлагаме

Много от нас само говорят без да действат. Особено, когато се отнася за личните ни цели и какво наистина искаме от живота.

Всеки от нас има мечти и стремежи, но много от нас не предприемат действия, за да ги осъществят. Ние отлагаме тези действие, защото си мислим, че винаги ще имаме повече време.

Истината е, че имаме достатъчно време, но само как лети то. Щастието изисква действия, колкото и да е трудно това.

Стоим на закрито

Стоим на закрито, когато времето навън е толкова прекрасно. Ние поглеждаме през прозореца и виждаме синьото небе и яркото слънце, но отново ни трябва причина да излезем.

Не трябва да си търсим причина да излезем навън. Излизайте по-честно. Бързо ще забележите промяната в настроението си.

„Живейте под лъчите на слънцето, плувайте в морето, пийте от свежия въздух.“

– Ралф Уолдо Емерсън

Живеем в бъдещето и в миналото

Скърбим носталгично за отминалите дни, или си мислим, че утрото ще бъде различно.

Често забравяме, че животът ни протича в настоящия момент. Въпреки че е добре да мислим за бъдещето с позитивни очаквания, то се разгръща на базата на това, което правим в настоящето.

Не живей в миналото, не мечтай за бъдещето, концентрирай съзнанието си върху настоящия момент.

Тайната на здравия дух и тяло е да не скърбиш за миналото, да не се притесняваш за бъдещето, да не живееш с очакването за предстоящи проблеми. Живей в настоящия момент мъдро. Изживявай го пълноценно.

Буда

Твърде много „да“ и твърде малко „не“

Твърде често ние достигаме до лимита си – физически, ментално, на работа, вкъщи и във взаимоотношенията ни.

Идва момент, в който трябва да кажем „не“ на нещата, които не са в наш интерес. Когато започнем да храним духа си, правим собственото си щастие приоритет, вместо да угаждаме на другите.

„Когато казвате „да“ на другите, уверете се, че не казвате не на себе си.“

Паулу Коелю

Клюкарстваме

Че кой ли не го прави? Лесно е да се подиграваме зад гърба на другите от време на време и да правим предположения за живота им.

Важно е да запомним, че нашите собствени страхове, несигурности и недостатъци подбуждат клюкарстването. Преди да изтъкнем недостатъците на другите първо трябва се вгледаме в себе си.

„Великите умове обсъждат идеи, обикновените умове обсъждат събития, малките умове обсъждат хората.“

– Елинор Рузвелт:

Сравняваме се с другите

Някой винаги ще има повече от нас, някой винаги ще е по-умен или по-бърз, нечие друго дете ще влезе в по-добро училище. Такъв е животът.

Трябва ли да страдаме, сравнявайки вечно се с другите, или е по-добре да се фокусираме върху нашето самоусъвършенстване.

Когато сме щастливи с това, което сме, и знаем , че имаме достатъчно, тогава ще можем и истински да се радваме за щастието на другите.

„Не се сравнявайте с никой друг на този свят. Ако го направите, вие обиждате самите себе си.“

Бил Гейтс

Приоритезираме неща, които нямат значение

Често позволяваме на оправданията ни да надделеят над приоритетите ни.

Ако в края на деня се замислим за времето прекарано в безсмислени дейности, които с нищо не допринасят към развитието ни, може би наистина ще бъдем удивени и смутени.

„Няма смисъл да говорим за приоритети. Приоритетите се разкриват сами пред нас. Ние сме предвидими, отворени пред лицето на часовника.“

– Ерик Зорн

elephantjournal