България

80 ГОДИНИ НЕВЕНА КОКАНОВА – книга, филм и две изложби

На днешния ден най-обичаната българска актриса щеше да навърши 80 години. Какво остави Невена Коканова след себе си и защо култът към нея е толкова силен?

На тези въпроси отговор ще дадат една книга, един филм и десетки фотографии, събрани в две отделни изложби.

Честване на 80-годишнината

Поредица от събития ще отбележат 80-годишнината от рождението на Невена Коканова . Началото се поставя с новата книга на изследователя на живота и творчеството й Георги Тошев. Тя носи заглавието „Години любов“.

Книгата ще бъде представена днес от 19 ч. в клуб „Перото“ в НДК. Участие на премиерата ще вземат авторът Георги Тошев, дъщерята на актрисата Теодора Шарланджиева, Мария Статулова и режисьорът Павел Павлов.

Утре, 13 декември, в кино „Одеон“ от 18:30 ще бъде прожектиран и новият филм на Тошев – „Невена Коканова. Пътуване“. В него участие имат автора и колеги артисти, близки до Коканова.

Честването ще завърши с непознати кадри от живота й. В Градската градина срещу Народния театър ще можем да се насладим на богатата фотоизложба „Снимки от един живот, 1938 – 2018“. Откриването е на 13 декември.

На следващия ден ще бъде представена друга изложба в нейна чест – „Невена и Сатирата“. Посветена е на театралните роли на актрисата. Ще се изложат непубликувани снимки с ролите й в „Ревизор“, „Щръклица“, „Когато розите танцуват“. Можем да ги разгледаме в Сатиричния театър.

Творческа биография

Невена Коканова е родена на 12 декември 1938 г. в Дупница.

Нейната кариера в театъра и киното е една от най-ярките в българската история. В едно от последните си интервюта тя с благодарност говори за късмета, който е имала. „Бях отрупана с работа и то хубава. Роли, за които една актриса може да мечтае“.

Дебютира в средата на 50-те години в театъра, а в киното се появява за пръв път във филма „Години за любов“ на режисьора Янко Янков.

Звездният й път на екрана започва с ролята на Ирина от екранизацията на „Тютюн“ (1962). Следва печално-страстната Лиза от „Крадецът на праскови“ (1964), обречена на любов жена в безпощадно време. После идва ред на Ана от „Карамбол“ (1966), на Герда от „Дъх на бадеми“ (1967), на Неда от „Отклонение“ (1967) и т.н.

През 60-те и 70-те години на миналия век Коканова се бе превърнала съвсем заслужено в символ на българското киноизкуство, въплъщавайки образите на жени с характер, притежаващи жив темперамент и чувство за вътрешна значимост.

Освен гореизброените заглавия тя блести с яркото си присъствие и в „Инспекторът и нощта“ (1963), „Момчето си отива“ (1972), „Дърво без корен“ (1974), „Матриархат“ (1976), „Трите смъртни гряха“ (1980) и др.

Последната й роля е в сериала „Дунав мост“.

НП / снимка: highviewart