Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

90% от пластмасата в океана идва само от 10 реки

През последното десетилетие сме станали свидетели на все по-тревожни количества пластмаса в нашите океани.

Всяка една година, повече от 8 милиона  тона пластмаса попада в тях . Ако продължаваме да замърсяваме с тази скорост, до 2050 г. в океана ще има повече пластмаси отколкото риба.

Но откъде идват всички тези пластмасови отпадъци? Повечето от тях се изливат в океана от реките. А 90% от общото количество пластмаса идва само от  10 от тях, според проучване.

Чрез анализа на отпадъците, открити в реките и околния пейзаж, изследователите успяха да преценят, че само 10 речни системи носят 90% от пластмасата, която завършва в океана.

Осем от тях са в Азия: Яндзъ; Инд; Жълтата река; Хай Той; Ганг; Pearl; Амур; Меконг; и две в Африка – Нил и Нигер.

„Успяхме да покажем, че има определена връзка в това отношение“, казва д-р Кристиан Шмид, един от авторите на изследването на Центъра за изследване на околната среда в Хелмхолц.

„Колкото повече отпадъци има във водосборния район, който не се изхвърля правилно, толкова повече пластмаса в крайна сметка попада в реката и поема пътя си към морето“.

Шмид и неговият екип установиха, че количеството пластмаса на кубичен метър вода е значително по-голямо в големите реки, отколкото в малките.

Яндзъ е най-дългата река в Азия и една от най-екологично важните реки в света.

Речния басейн е дом на близо 500 милиона души (повече от една трета от населението на Китай). Той е и най-големият носител на пластмасово замърсяване на океана.

Напоследък обаче Китай полага усилия за ограничаване на отпадъците.

В продължение на години страната внасяше милиони тонове рециклируеми отпадъци от чужбина, но нарастващата тежест за рециклирането у дома накара правителството да промени политиката си.

Миналата година приключи вноса на „чужди отпадъци“. А тази година  46 китайски  града  започнаха да сортират отпадъците, за да достигнат 35% рециклиране до 2020 г.

Инд и Ганг, които текат през Индия, носят второто и шестото най-голямо количество пластмасови отпадъци в океана.

Преди няколко години индийското правителство стартира проекта Namami Gange в опит да почисти Ганг, но наскоро Националният Зелен Трибунал, Индия, посветен на околната среда, заяви, че „нито една капка от Ганга не е била почистена досега“.

На срещата на ООН за околната среда през декември 2017 г. Индия заедно с 193 други държави подписаха резолюция за намаляване на пластмасовите отпадъци от морските води.

Миналата година Националният Зелен Трибунал въведе забрана за пластмаси за еднократна употреба в Делхи.

Докато неразграждащите  пластмасови торбички вече са забранени в много държави.

изт. 24france

Участвайте в кампанията по набиране на средства за новия сезон на телевизионните епизоди 2019/2020 година. Използвайте бутона Donate или посочената сметка в раздел “Подкрепи Новото познание”.

Научете повече за дарителската кампания и банковите сметки на проекта.