Новини

Нов метод за хакване на телефони стряска потребители и кибер експерти

Все по-разпространеното ползвателство на фитнес и игрални приложения доведе до обзавеждането на смартфоните ни и други мобилни устройства с над 25 сензора. Камери, акселерометри и жироскопи, регистриращи всяко кликане и скролване могат да разчетат и запаметят индивидуалния метод, по който движим пръстите си по екрана.

Именно жироскопите, основани на ефекта на Кориолис за засичане на ускорението, се оказват слабото звено в „умните ни устройства“. Това ги прави податливи на кибер атаки. „Много от тези сензори се използват от приложенията без да се изисква оторизация от страна на потребителите. Eдинствено камерата и GPS-ът искат позволение. Това оставя вратата широко отворена за всеки хакер“, споделя Мириам Мернежад, кибер специалист от Университета в Нюкасъл.

Експертите в сферата на кибер сигурността предупреждават, че инсталирането на приложения и влизането в определени страници в интернет може да вкара в телефона ни хакерски кодове, които да получат достъп до сензорите за движение в мобилните ни устройства. И така да превърнат в детска играчка копирането на индивидуалния метод, по който движим пръстите си по тъчскрийна. По този начин хакерите могат да изземат и използват цялата ни лична информация.

Проучването на кибер специалистите е доказало, че голяма част от потребителите вярват, че най-големият риск от хакерска атака се крие в камерата, GPS-ът или микрофона на телефона. Те пренебрегват уязвимостта на останалите сензори в мобилното устройство. Екипът е установил, че сензорите за движение могат да разшифроват пин-кодове с точност от 70% при първи опит. И 100% до четвъртия или петия само чрез наклоняване на мобилното устройство под определен ъгъл при набирането на четирите цифри.

Специалистите съобщават, че вече работят с доказани гиганти от индустрията като „Гугъл“ и „Епъл“ за намирането на решение на проблема. „Проблемът е особено комплексен и искаме да открием решение, което да запази добрия баланс между сигурност и ползваемост“, споделя Мернажад.

НП/ Бгнес