Здраве

Алтернативна медицина – къде е измамата или всичко е наред?

През последните години, сферите на алтернативните терапии процъфтяват и стават по-присъстващи в житейския ни път.

Нормално е да се съмняваме и да си задаваме въпроси, изправени пред нова величина.  Това е здравословно и сигнализира за развити критичен дух и мисъл.

Но как да отсеем всички оферти и какво да мислим за алтернативната медицина?

На първо време, нека разграничим две широки подполета на третиране: емоционално – психичното и телесно- физическото.

В първото откриваме например личностното развитие, астрологията, ясновидството и  медитативните практики.  

Във втората група срещаме методи като натуропатия, аюрведа, литотерапия, акупунктура и биорезонанс.

Но всички тези практики не понадлежат на строги кодекси и дипломи, признати в Европа и не са част от западноевропейската култура.

В резултат на това, ние сме подозрителни и склонни да вярваме, че това са произволни продукти на шарлатани.

Мошениците в тези и в други кръгове

Нека не бъдем наивни или нечестни: разбира се, че в тези кръгове съществуват шарлатани, както и във всеки друг. 

Става въпрос за хора, които “си сърфират свободно”, без да поставят под въпрос практиките им. 

Други пък желаят да се справят добре и са изпълнени с добри намерения, но могат да създадат значителни щети, защото не са получили подходящо образование или не са готови да практикуват.

Но важното е тук е, че тези случаи не са единствено присъщи на областта на алтернативната медицина.

Измамите са навсякъде и се срещат и в “класическата“ медицина. Нужно е да не изпадаме в генерализация и да не преценяваме твърде бързо.  

Вашите инстинкт и проницателност ще бъдат големите ви съюзници.  Бъдете внимателни, но не вярвайте, че злото е навсякъде.

Кое не е наред?

Рефлексът за търсене на измамата представлява наша втора природа, защото ние сме култивирани да вярваме, че човек е акула или вълк, че той бяга след печалбата и е фундаментално лош индивидуалист.

Но всъщност хиляди примери доказват точно обратното.  

Но тъй като често попадаме в ролята на изключени същества, ние не поставяме под въпрос ред неща, към  които  можем да насочим вниманието.

Прекомерната консумация на храна, наличието на пестициди в продуктите, карцерогенните елементи в различни деликатеси, медикаментите в храната ни, страничните ефекти на лекарствата и, разбира се, пластмасите, които господстват в нашия свръхинформиран свят.

Така че, бихме могли наистина да се запитаме: къде е измамата ?

Как да разобличим самозванците?

Съществуват знаци, които могат да ви насочат достатъчно бързо. Като цяло, препоръчвам да се пазите от всичко, което изглежда грандиозно и великолепно.

Изострете сетивата ви при среща с онези, които извършват невероятни разкрития за вас, вашите способности и съдба. 

С други думи, дистанцирайте се от велики учители и лечители, които знаят по-добре от вас какъв е пътя, който е нужно да извървите. 

Хората, които могат да помогнат за духовното ви израстване и физически баланс обикновено представят инструменти, свързани с понятията смирение и семплост с цел автономно постигне на висшите ви цели. 

Никой извън вас не може да ръководи телесно емоционалната ви съдба.

Грижа за трите тела

Всъщност, ние живеем с тенденцията за противопоставяне на алтернативните терапии и западната класическа медицина.  По-точно би било е да ги възприемаме като допълващи, защото едното не изключва другото.  Всяка сфера носи своите значение и грижи.

Можем да разглеждаме здравето ни като триединството морфология, психика и енергия.  Ако една от тези три части е дисбалансирана, ние се разболяваме.  

В този смисъл, всяка е предназначена да следва холистичната логика.

Така например общопрактикуващият лекар може да излекува физическото ви тяло, психотерапевтът – психиката ви, а енергийният лечител да се заема с етерната ви обвивка. 

Ако плацебо ефектът показва резултати, а в допълнение на това представлява метод без странични ефекти, защо да не го прилагаме?  

Очевидно прогресът не произлиза изцяло от плацебо ефекта и не носи единственото обяснение по въпроса. Напротив- повечето от алтернативните методи всъщност действат конкретно.  

Алтернативните терапии предлагат ползи, които силно подценяваме, а именно съпричастност, доброжелателност и връщане към себе си.

Ние се нуждаем повече от слушане, отколкото да излезем от кабинет с рецепта в джоба.  

Вниманието към нашето здраве е основен ключ за изцелението

Да бъдем чути води до неочаквани резултати, тъй като ние се чувстваме приети, разбрани, упълномощени да бъдем себе си, а не осъдени.  

Ние се нуждаем от хуманна връзка, която е все повече заличена в нашето общество.

Всички притежаваме способността да се се лекуваме, напредваме, както и да идентифицираме какво не е наред в даден метод, за да го прекъснем.  

Алтернативните методи не са нищо повече, освен инструменти на наше разположение, позволяващи да бъдем активни в изцелението и еволюцията ни.

 Източник: aliceetshiva.fr, auteur Laurine Koenig