Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Американски космонавт гласува за президент от Космоса

МКС в орбита над Земята

Докато американските граждани все още вземат решение за кого биха гласували на президентските избори, американски космонавт, вече упражни своето право на глас, съобщи НАСА. Това се случи на 400 км разстояние от Земята. Шейн Кимброу стана последният космонавт, който се присъедини към традицията американски астронавти да гласуват, докато се намират в Международната космическа станция.

В момента той е част от екипажа на руска ракета, която на 19 октомври започна своята четиримесечна изследователска мисия. Американските астронавти имат правото да гласуват от Космоса от 1997 г., благодарение на Тексаския закон. Реформата беше въведена именно в него, тъй като повечето от космонавтите живеят в района на Хюстън, където се намира Центъра за управление на полетите на НАСА и Космическия център „Джонсън”.

Първият американец, упражнил правото си на глас, е бил Дейвид Уолф, който е дал своя вот от Руската космическа станция „МИР”. Първият, който е гласувал за президент пък е Лерой Чиао през 2004 г.

Бгнес

Участвайте в кампанията по набиране на средства за новия сезон на телевизионните епизоди 2017/2018 година. Използвайте бутона Donate или посочената сметка в раздел “Подкрепи Новото познание”.

Научете повече за дарителската кампания и банковите сметки на проекта.