Здраве

Америка се самоизолира от Европа в опит да се предпази

САЩ спират от петък за срок от 30 дни влизането на своя територия на пристигащи от Европа чужди граждани заради епидемията от новия коронавирус. Това съобщи президентът Доналд Тръмп.

„За да избегнем попадането в страната на нови заразени, преустановяваме от петък в полунощ за 30 дни всички влизания от Европа в САЩ. Изключения ще се правят за американски граждани, които са преминали съответните проверки. Тези ограничения няма да важат за Великобритания“, заяви Тръмп в телевизионно обръщение.

Той не посочи конкретни европейски страни, а само каза, че ограничението важи за цяла Европа, отбелязва Ройтерс.

Американският президент заяви, че Европа носи част от вината за епидемията от коронавируса в САЩ, където по най-нови данни има 1281 заразени и 37 починали.

„ЕС не взе същите предохранителни мерки за ограничаване на пътуванията от Китай и други рискови страни. В резултат на това голям брой огнища на зараза в САЩ бяха породени от пристигнали от Европа хора“, каза Тръмп.

ЕС възрази в четвъртък срещу едностранното решение на Вашингтон.

Разпространението на болестта е световна криза, която не е ограничена според континентите и която изисква сътрудничество, а не едностранни действия. Това се посочва в общо изявление на председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен.

ЕС не е съгласен с едностранното решение на САЩ да наложат забрана за пътуване, допълват те.

Двамата уточняват, че Вашингтон е приел решението, без да го съгласува с ЕС. В ЕС се предприемат решителни стъпки за ограничаване на разпространението на болестта, се посочва в изявлението.

Кого засягат ограниченията

Министерството на вътрешната сигурност на САЩ уточни, че новите ограничения спират влизането в страната на повечето чужди граждани, които са били в страни от Шенгенското пространство през последните 14 дни.

Става въпрос за пристигащи от Австрия, Белгия, Чехия, Дания, Естония, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Исландия, Италия, Латвия, Лихтенщайн, Литва, Люксембург, Малта, Нидерландия, Норвегия, Полша, Португалия, Словакия, Словения, Испания, Швеция и Швейцария, се казва в съобщение на Министерството на вътрешната сигурност.

Тези мерки не важат за американски граждани и постоянно пребиваващи в САЩ, както и за преките им роднини.

В следващите 48 часа министерството ще публикува разпореждане американските пътници, пристигащи от страни от Шенгенското пространство, да се прибират в САЩ през определени летища с увеличени проверки за коронавируса.

Освен това САЩ следят развитието на епидемията от коронавируса в Китай и Южна Корея и тъй като положението там се подобрява е възможно въведените ограничения за влизане на хора от тези две държави в САЩ да се отменят по-рано от планираното, каза Тръмп.

Американците да не пътуват

Държавният департамент на САЩ отправи безпрецедентен призив към американците да избягват всякакви пътувания в чужбина заради епидемията от новия коронавирус.

По този начин препоръките към американците да не пътуват в Италия и Южна Корея вече важат за цялата планета, отбелязва АФП.

„В много райони на света са установени огнища на зараза от Ковид-19 и се предприемат действия, които могат да ограничат пътуващите, включително карантина и погранични режими. Дори страните или областите, където не са съобщени случаи на заразяване, може да ограничат пътуванията без предварително уведомление“, изтъква Държавният департамент.

Икономическите последици

Поставянето на Европа под карантина от Доналд Тръмп ще има икономически последици и от двете страни на Атлантическия океан, пише в. „Монд“.

Решението на Тръмп ще създаде допълнителни трудности на авиокомпаниите и ще доведе до срив на пазарите, които констатират, че западните страни не са в състояние да дадат единен отговор на пандемията, отбелязва френското издание.

Според „Монд“ решението на Тръмп е било очаквано от известно време, след като на 2 февруари той забрани в САЩ да пребивават чужденци, които преди по-малко от 14 дни преди датата на пристигането си са били в Китай.

Най-предвидливите европейски граждани, които пребивават в Съединените щати, по-рано анулираха полетите си до Европа от страх, че няма да могат да се върнат в САЩ.

Решението на американските власти ще има сериозни последици за авиокомпании като „Еър Франс“, които реализират голяма част от печалбите си от полети между Европа и САЩ.

Още по-тежки ще са последиците за задлъжнели компании като „Норуиджън еър“, които са превърнали в свой специалитет нискотарифните трансатлантически полети.