Новини

Американски хамбургер, руска салата и афганистански хероин

The Washington Post твърди, че опитите приписвани на Русия, да предложат награда на талибаните за убийството на американци, са довели до смъртта на няколко войници в Афганистан.

В статията от неделя, авторите се позовават на анонимни източници в администрацията на САЩ.

Според The ​​Washington Post американските разузнавателни агенции стигат до това заключение след разпити на заловени бойци, проведени през последните няколко месеца.

В същото време източниците на вестника заявяват, че остава неясно „точно колко американци или коалиционни войски от други страни могат да бъдат убити или колко могат да бъдат нападнати по тази програма.“

Изданието твърди, че получената информация в Афганистан

е предадена във Вашингтон, където е разгледана през март на среща в Белия дом. В доклада се твърди, че са обсъдени възможните варианти за реакция на Русия.

The Washington Post обаче отбелязва, че Джон Елиът, ръководител на пресслужбата на Съвета за национална сигурност на САЩ на Белия дом (NSS), казва в отговор за коментар на ситуацията, „Оценката на надеждността на основните твърдения е в ход.“

„Ню Йорк Таймс“ съобщи в петък,

че част от руското военно разузнаване е подтикнало талибанските бойци да атакуват войници на международната коалиция в Афганистан.

Изданието твърди, че подобни констатации на американските разузнавателни служби са представени на американския президент Доналд Тръмп „преди няколко месеца“.

НСС, Министерството на отбраната и Службата на директора на националното разузнаване на САЩ в събота отказаха официално пред ТАСС да коментират статия във вестника.

Тръмп в неделя в Twitter заяви,

че не е информиран за подобни атаки срещу американските войски в Афганистан.

Американският лидер добави, че всички отричат ​​данните, представени в статия в The New York Times, и посочи, че „в Афганистан няма много атаки срещу американски войски.“

Ръководителят на Белия дом нарече тази публикация „Ню Йорк Таймс“ „поредната фалшификация“ и се зачуди кой е източникът предоставил на изданието данните за тази новина.

В събота руското външно министерство, в отговор на искане от ТАСС за коментар на публикацията заяви, че текста съдържа умишлено невярна информация и изпрати официален отговор на изданието.

Външното министерство на Русия:

„Тази статия ясно илюстрира ниските интелектуални способности на пропагандистите от американското разузнаване, които вместо да измислят нещо по-надеждно, трябва да измислят такива глупости.“

Руското външно министерство също посочи участието на американското разузнаване в наркотрафика в Афганистан.

И попита задачно: Защо американските разузнавателни служби отказват да приемат съвместната работа на Москва и Вашингтон за започване на мирни преговори между Кабул и талибаните.

В петък руското посолство във Вашингтон заяви, че фалшивите публикации в американските медии за Афганистан вече са довели до заплахи срещу руски дипломати.

Дали ако двете издания се бяха обърнали към професионален холивудски сценарист щеше да им се получи по-добре?