Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

АРХЕОЛОЗИ ОТКРИХА ТЯЛО УБИВАНО В РАЗЛИЧНИ ЖИВОТИ

Британски археолози се натъкнаха на най-противоречивото праисторическо погребение, което е откривано по техните земи.

При разкопки в окръг Йоркшир бе открита древна гробница със странен скелет, който повдига множество въпроси, а ясни отговори липсват. Освен в легендите за вампири.

Ритуал против възкръсване

Археологическите разкопки са разкрили две праисторически човешки погребения, датиращи от желязната епоха, или по-точно, от третия век преди раждането на Христос.

Един от скелетите е принадлежал на войн, за когото се смята, че е бил убит при странен ритуал, вероятно породени от страх, че може да се върне от мъртвите.

Любопитният скелетът е принадлежал на мъж, между 17 и 25-години. Разследването сочи, че след смъртта тялото му е било прободено с девет копия.

Още по-скандално е, че учените смятат, че войнът е бил убиван повече от веднъж. Цели три пъти мистериозният „вампир“ е намирал смъртта си.

Един от смъртоносните удари е нанесен върху челото с дървено оръжие. Учените смятат, че въпреки смъртта на мъжа, хората са продължавали да се страхуват от него.

Вампири в световните традиции

В много части на света са откривани археологически и фолклорни доказателства, че е имало традиция, при която някои трупове са били систематично пронизвани от остри предмети.

Целта била мъртъвците да се „неутрализират“ и да останат мъртви завинаги.

Тези остри предмети, каквито в случая са деветте копия, по обичай не се изваждани впоследствие от тялото на жертвата, за да не се наруши ритуалът.

Вечният впряг на колесницата

Другият скелет е принадлежал на мъж на около 60 години, който е погребан в своята колесница, заедно с двете впрегнати понита.

Животните най-вероятно са били поставени живи в земята, а след това са убити и позиционирани така, че да изглеждат, сякаш са в движение.

Ancient Code / снимка: BBC

Участвайте в кампанията по набиране на средства за новия сезон на телевизионните епизоди 2017/2018 година. Използвайте бутона Donate или посочената сметка в раздел “Подкрепи Новото познание”.

Научете повече за дарителската кампания и банковите сметки на проекта.