Новини

Астрофизици откриха края на нашата галактика

Астрофизици от Великобритания, Германия, САЩ и Канада, използващи космическия телескоп „Гая“ за първи път, успяха да определят размера на нашата Галактика,

Те са измерили диаметъра на ореола на тъмната материя – сферичната област, над която се простира гравитационното поле на Млечния път.

Резултатите от изследването бяха представени за публикуване в списанието Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, както и в библиотеката за предпечат на arXiv.org.

Астрономите успешно наблюдават други галактики, но не могат да снимат Млечния път, тъй като сме вътре в него.

Следователно, когато определят размера на нашата Галактика, те обикновено взимат предвид разстоянието до най-отдалечените й обекти.

Неточностите в изчисленията

Подобна оценка обаче дава само границите на галактическия диск с диаметър около 260 хиляди светлинни години.

Но точно както границите на Слънчевата система се простират много по-далеч от пояса на Кайпер и включват целия регион на гравитационното влияние на Слънцето, така границите на галактиката са много по-далеч от видимия регион на галактическия диск.

Изчисленията въз основа на данните за картографиране на космическия телескоп „Gaia“ показват, че невидимият ореол на тъмна материя, въртящ се около свръхмасивната черна дупка Стрелец A*, се простира за 950 хиляди светлинни години.

За седма година телескопът внимателно записва положението на всички движещи се обекти в нашата Галактика, техните радиални скорости и промяната в разстоянията между звездите.

Задачата на проекта е да изгради точна 3D карта на Млечния път, но за това е важно да се знаят нейните реални измерения.

Новите подходи

Като вземат предвид радиалните скорости, (орбитални скорости на обекти, движещи се около центъра на Галактиката на различни разстояния) и плътността, авторите определят границата, отвъд която скоростта на джуджетата галактики значително пада.

Радиалното разстояние до тази граница е около 292 килопарсекса, или 950 хиляди светлинни години, а общият размер на Млечния път, или неговият диаметър, е 1,9 милиона светлинни години.

Тези резултати са първото измерване на външните размери на нашата Галактика.

Предстои е да бъдат уточнени, но сега според авторите те могат да бъдат използвани като гранични параметри в много изследвания и теоретични конструкции.

„При много анализи на ореола на Млечния път външната му граница е основно ограничение. Често учените се ръководят от субективен избор, но е за предпочитане физически да определят външния ръб. Свързахме разпределението на тъмната материя с наблюдавания звезден ореол и популация от джудже галактики“, пишат авторите на статията.

Учените се надяват, че бъдещите данни ще осигурят по-надеждно и точно измерване на границите на Млечния път и близките галактики.

nauka.ria.ru