Новини

Астроном твърди, че е открил сигнала WOW

Астроном анализиращ хиляди звезди

в близост до известния сигнал „Уау!“, посочи подобна на слънцето звезда като потенциален източник на мистериозен радиосигнал.

Той е уловен от астрономите преди повече от 40 години. Вероятният източник е описан в нова статия, публикувана в International Journal of Astrobiology.

На 15 август 1977 г.

е получен теснолентов радиосигнал в обсерваторията Big Ear Radio Telescope в Щатския университет в Охайо.

Няколко дни по-късно астрономът Джери Еман внимателно изследва данните и забелязва определена последователност от сигнали, която продължава цели 72 секунди. В полето до разпечатката той просто отбелязва „Уау!“.

Мистериозният сигнал

все още не подлежи на обяснение. Първоначално учените твърдят, че източникът е комета. Въпреки това, около два дни по-късно, екипът от изследователи, открили Wow!, опроверга това твърдение.

Факт е, че сигналът, който кометата ще произведе е дифузен, а този сигнал е прекъснат, сякаш включен и изключен.

Този сигнал се превърна

в източник на спекулации сред тези, които вярват в извънземни и то не без основание. Други подобни сигнали не са открити преди или след това.

Това се случва в честотен диапазон, който е относително свободен от фонов шум. Ако самите ние се опитахме да общуваме с други цивилизации бихме избрали този диапазон.

Астрономът Алберто Кабалеро

търси данните за Gaia на ESA в база данни от над 1 милиард, които попадат в сигналния регион, опитвайки се да стесни търсенето до звезди, които биха могли да приютят обитаема екзопланета.

Както обяснява Кабалеро, той успява да стесни кандидатите до една звезда.

„Единствената потенциална звезда, подобна на слънцето, изглежда е 2MASS 19281982-2640123“, пише той.

Въпреки факта, че тази звезда

е твърде далеч, за да изпрати какъвто и да е отговор под формата на радио или светлинно предаване, тя може да бъде отлична цел за наблюдения в търсене на екзопланети около звездата.

Една от тези звезди е много близо до разстоянието с най-голяма вероятност за съществуване на извънземна цивилизация.

Тя има температура само 5 градуса над Слънцето, а радиусът и осветеността са почти идентични. Това е отлична цел за търсене на потенциално обитаеми екзопланети.

Астрофизикът също така открива 14 други потенциални кандидати, в които не е толкова сигурен, като се има предвид, че яркостта на звездите там не е известна.

International Journal of Astrobiology