Хипотези

Завръщане от бъдещето. Можем ли да пътуваме във времето?

От безброй векове хората се чудят дали пътуването във времето е възможно. В резултат на това десетки книги, изследвания и филми проучват една напълно непозната територия. През годините, с напредъка на науката и физиката, експерти са изследвали идеята за пътуване във времето както никога досега. Повечето от тях смятат, че пътуването във времето към миналото не е реалистично, но пътуването напред към бъдещето може да стане реалност.

Един от първите учени на Земята, който споменава идеята за пътуване във времето, е Алберт Айнщайн. Според него, ако някой пътува със скоростта на светлината извън Земята, за него времето „буквално ще се забави“, докато хората на Земята ще продължат да преживяват времето с нормална скорост.

В допълнение към Айнщайн, темата за пътуване във времето са коментирали и мнозина други. Брайън Грийн, физик и теоретик на теорията на суперструните от Колумбийския университет, твърди: „Можете да построите космически кораб, да излезете в открития космос и да пътувате със скорост, близка до скоростта на светлината, да направите обиколка и да се върнете. Представете си, че излезете за шест месеца, завъртите около нашата система и се върнете за шест месеца.“

Грийн добавя: „След като излезете от кораба си, вие сте една година по-стари, но на Земята са изминали много, много години. „Може да са изминали 10 000, 100 000 или милион години. Всичко зависи от това с колко близка до скоростта на светлината скорост сте пътували.“

Но може би най-важните коментари относно пътуването във времето идват от световно известния физик Стивън Хокинг. Той даде своя принос към тази теория като обясни възможността за това. Преди това професор Хокинг каза: „При пълна мощност ще отнеме шест години, за да се постигнат тези скорости“.

„След първите две години ще се достигне половината от скоростта на светлината и ще бъдем далеч извън Слънчевата система. След още две години ще пътуваме с 90 процента от скоростта на светлината. След още две години на пълна тяга, корабът ще достигне пълна скорост, 98 процента от скоростта на светлината. А всеки ден на борда на кораба ще бъде равен на една година на Земята. При такива скорости едно пътуване до ръба на галактиката ще отнеме само 80 години за онези, които са на борда.“

Други учени са съгласни с Грийн и Хокинг. Брайън Кокс, който се занимава с физика на частиците твърди, че пътуване във времето е възможно, но само в една посока. „Основният въпрос е може ли да се построи машина на времето? Отговорът е да, можете да отидете в бъдещето“. Кокс обяснява, че пътуването във времето е основно възможно, благодарение на общата теория на относителността на Алберт Айнщайн.

Ако пътникът иска да пътува стотици или дори хиляди години в бъдещето, това би могло да се осъществи, ако той или тя се движи с изключително висока скорост, близка до скоростта на светлината.

Същевременно Кокс предупреди, че заръщане от бъдещето или пътуване до друга точка в миналото, е много по-малко вероятно.

НП©