Новини

България блокира Северна Македония за членство в ЕС

България блокира Северна Македония за начало на преговори за членство в ЕС, след като не одобри преговорната рамка на югозападната си съседка по време на Съвета по общи въпроси, който се проведе онлайн във вторник.

София одобри рамката за присъединяването на Албания, но засега смята, че македонските управляващи не са показали готовност за компромиси. 

Преговорите между София и Скопие

ще продължат под германска егида като целта е процесът да се отпуши до края на годината, когато изтича ротационното европейско председателство на Берлин.

След заседанието на Съвета по общи въпроси външната министърка Екатерина Захариева призова македонските управляващи да изпълнят условията ни вместо да си губят времето в антибългарски кампании. 

Българската страна вече обяви, че промяна в позицията ѝ може да има, ако Скопие се съгласи да подпише нов документ, който да гарантира, че Договорът за добросъседство между двете страни, подписан през 2017 година, ще се изпълнява. Засега македонските управляващи не дават сигнали, че са готови на подобна стъпка. 

Българските изисквания

не са отразени и в проекта за преговорната рамка, въпреки че София ясно заяви позицията си пред другите страни членки.

“Предложеният за приемане проект не отразява българските искания и не може да бъде подкрепен в този вид. Настоявахме в преговорната рамка да залегнат три основни условия. Първо е придържането към формулата за езика от 1999 г., пътна карта за изпълнение на договора от 2017 г. и много ясен текст, че няма да се поддържат претенции за македонско малцинство в България.

Все още тези условия не са включени“, каза Захариева, уточнявайки, че позицията на страната ни се основава върху рамковата позиция на парламента от октомври миналата година.

източник