Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

БЪЛГАРСКИ ПРЪСТЕН НА РЪКАТА ОСЪДИЛА ХРИСТОС?

Дали наистина човекът, заповядал Исус Христос да бъде разпънат на кръст е съществувал? Можем ли да разглеждаме Новия Завет като исторически документ? Този спорен за науката въпрос придобива все повече яснота.

Името на Пилат Понтийски – префект на римската провинция Юдея по време на управлението на император Тиберий – е разчетено върху древен бронзов пръстен.

Дали това е пръстенът, който той е носил, когато е поръчал разпъването на Спасителя?

Откритието е автентично

Античното бижу е открито сред хиляди предмети, намерени при разкопки още през 1960 г. Те били проведени на мястото на стария дворец Иродион, под ръководството на проф Гидиън Форстър.

Наскоро друг екип от специалисти преразгледал артефакта на 2000 години и дешифрирал надписа върху него.

Установено е, че на пръстена е имало изобразена рисунка на древен съд за вино, както и букви, които до този момент не са били разчетени.

Съвременните технологии позволяват този надпис да бъде разгледан по-подробно. Така учените откриват, че става дума за гръцки букви.

Конспиратолози от България настояват, че пръстена на Пилат е с български букви. Укриваните факти, че гърците присвояват азбуката на траките и цялата им история са повече от сериозен упрек към науката.

В резултат на това надписът на пръстена е преведен като „на Пилат“.

Тълкуването на археолозите

Изследователите са свързали това име с префекта Пилат Понтийски, управлявал между 26 и 36 г. Според експертите, изсичането на име върху пръстен е рядкост за Израел по това време.

„Не знаем за никой друг Пилат по това време, а пръстенът показва, че собственикът му е човек с висок статут и богатство“, отбелязва професор Дани Шварц.

Установено е, че пръстенът е бил използван като печат. Управителят би могъл и да го предоставя на свой служител, за да подписва документи от негово име.

Тази находка се добавя към още един предмет, приписван на Пилат Понтийски. Става дума за наречения Пилатов камък, който е открит през 1961 г. в археологическия обект Кесария.

НП / nytimes.com

Участвайте в кампанията по набиране на средства за новия сезон на телевизионните епизоди 2019/2020 година. Използвайте бутона Donate или посочената сметка в раздел “Подкрепи Новото познание”.

Научете повече за дарителската кампания и банковите сметки на проекта.