Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Балканите се прощават с филмовата легенда Любиша Самарджич

Autor: Zarko Basic/Pixsell
Autor: Zarko Basic/Pixsell

Балканите се прощават с филмовата легенда Любиша Самарджич, починал снощи след дълга и тежка болест на 81 години, предаде Танюг, цитирана от БТА.

Медиите в региона съобщиха за кончината на известния актьор и режисьор, „ветеран на сръбското и югославското кино“.

Роден е на 19 ноември 1936 г. в Скопие в миньорско семейство. Учи е право, а след това се прехвърля в Академията за театър, кино, радио и телевизия в Белград.

Дебютира в киното в началото на 60-те години и много бързо придобива популярност в бивша Югославия. Изиграл е над 130 роли на големия и малкия екран.

В богатата си телевизионна кариера Самарджич е играл в сериалите „Горещ вятър“, „Полицаят от Петльово бърдо“, „Връщането на отписаните“ и много други. Последната му роля бе в сериала „Мирис на дъжд на Балканите“ през 2011 г.

Режисирал е няколко филма. Известен е с прякора Смоки, получен от едноименния му герой във филма „Пясъчен град“ от 1963 г.

Участвайте в кампанията по набиране на средства за новия сезон на телевизионните епизоди 2019/2020 година. Използвайте бутона Donate или посочената сметка в раздел “Подкрепи Новото познание”.

Научете повече за дарителската кампания и банковите сметки на проекта.