България

Без високопроходими автомобили по пътя към рилските езера

Спират достъпа на джипове до Седемте рилски езера

от 1 юли до края на септември. Ограничават и броя на туристите заради заблатяването на езерата и ерозията на терена.

Последните резултати от проучване сочи, че състоянието на езерата е обезпокоително и те постепенно изчезват.

Началната станция на лифта

за Седемте рилски езера обикновено е мястото, от което нерегламентирно, пълни с туристи, към планината тръгват десетки джипове. В подножието на езерата, туристите масово не одобряват такъв вид транспорт в Рила.

Владимир Милушев, директор на Национален парк „Рила“, потвърди, че наистина има проблем с езерата.

„Губим ги, това е доказано научно. Причината е засиленият човешки натиск – ерозията на пътеките, част от тях нерегламетирани, по тях се свличат земни маси“, обясни той, цитиран от Нова телевизия.

Джиповете са излишни и представляват допълнитено замърсяване и шум

През годините бизнесът с транспорта в Рила е много печеливш. За едно лято нелегалните превозвачи прибират хиляди левове – без да плащат данъци, и без да спазват никакви закони.

Не само джиповете обаче са проблем за Рила. Според туристите дейностите, които от Националния парк предприемат в името на това да насочат само в определени маршрути потокът от туристи, са недообмислени и също може да имат тежки последствия за природата.

С всяка година влиянието,

което човешкото присъствие оказва върху природата в Рила се увеличава. Затова вече се чуват и призиви да се търсят начини за намаляване на туристите в планината. 

От Парк „Рила“ за поредна година предупреждават, че е забранено къпането и като цяло навлизането в Седемте рилски езера.

Очевидците на подобни нарушения, които най-бързо и сигурно заблатяват езерата, могат да подават сигнали на горещите телефони в дирекцията на парка. 

Но въпросът е защо само до септември, е валидна забраната?

изт.