България

Безмъртният полк – предупреждение към история

09.05.2019

Идеята за „Безсмъртния полк“ хрумва през 2012 на група журналисти в сибирския град Томск, работещи за независимия телевизионен канал TV2.

Те приканват хората да излязат на Деня на победата – 9 май, носейки снимки на починали свои роднини, които са участвали във войната – независимо дали са загинали в нея.

На 9 май 1945 година с подписване на капитулацията на Германия, завършва Втората световна война. В нея освен СССР участват още 60 държави като пряко е засегнато 80% от населението на земята.
Военните действия се водят на териториите на 40 държави. Загиват приблизително 57 милиона души.
Датата 9 май не е избрана случайно за празнуване на Деня на Европа. 
Това е датата на „второто раждане” на Европа, която благодарение победата на Съветската армия в съюз с армиите на антихитлеристката коалиция се е спасила от смъртна опастност от хитлеро-фашистката чума през Втората световна война. 9 май е ден, тясно свързан с мира.

През следващата година идеята е възприета в цяла Русия и е иззета от Единния граждански фронт, организация, основана от Путин. През 2015 „Безсмъртният полк“ стана част от официалния парад в Москва.

През 2015 „Безсмъртният полк“ марширува в 15 държави. В Москва излизат половин милион души, начело с президента на Русия Владимир Путин, който носи портрета на своя баща – Владимир Спиридонович Путин (боец от 330-ти стрелкови полк на 86-а дивизия на Червената армия, ранен при отбраната на Нева в битката за Ленинград).[4]

През същата година лицензът на TV2 е отнет след поредица от процедурни хватки на руските власти.

Акцията „Безсмъртен полк“ се провежда за пръв път в България на 9 май 2016 г. Шествия са организирани в над 35 града, като в 16 от тях преминават и редици от родственици на български участници в антифашистката съпротива и във Втората световна война.

В кои градове на България се провежда инициативата тук