Съзнание

Безжичните слушалки и вредата, която нанасят на нашето здраве

Безжичните слушалки, с които работят съвременните смартфони излъчват определени електромагнитни вълни в непосредствена близост до мозъка.

Учените определят тези вълни

като голяма опасност за човешкото здраве. На първо място, това се отнася до т.нар. „реплики“ на качествените слушалки.

Вече в над четиридесет страни учените посочват, че безжичните слушалки могат да причинят рак на мозъка.

Редица световни учени казват,

че Bluetooth технологията е източник на опасно електромагнитно поле, което по свойствата си е сравнимо с микровълновото излъчване. И подобно излъчване непосредствено до мозъка е вредно.

Ако приемем, че в радиовълните има електромагнитна основа на работата им, тогава определено има вреда. При хората активността на нервната система също има електромагнитни импулси и броят на хората, страдащи от магнитни колебания в природата, само се увеличава“, обяснява доц. Александър Тимофеев от катедрата по информатика към Руския икономически университет „Г. В. Плеханов“.

Според СЗО и ООН

продължителното ползване на слушалки, които използват Bluetooth за комуникация с мобилни устройства, може да причини рак, неврологични разстройства и дори вреда на човешкото ДНК. 

Това обаче едва ли означава, че подобни продукти ще изчезнат от пазара, но предполагаме, че компаниите ще трябва или да променят технологиите си, или доста аргументирано да защитят позициите си.

Но неотдавна водещи фирми обявиха, че са готови да се откажат от тази технология за сметка на жичните слушалки.

Какво ще се случи окончателно предстои да разберем скоро.

НП/ РИА