Новини

Близо ли сме до вечния живот? Въпросът може би има своя отговор

Учени направили голямо откритие, което може да помогне на хората да удължат живота си и да се преборят с различни болести.

Ние остаряваме поради стареенето на нашите клетки. Но американски учени смятат, че са открили как да обърнат този процес в клетките.

Изследователи от центъра за проучвания към „Mayo Clinic“ в щата Минесота, са открили, че остаряващите клетки, наречени „клетки зомбита“, могат да бъдат изхвърлени от тялото.

Те биват атакувани след приема на все още експериментални лекарства.

Близо ли сме до вечния живот?

„Клетките зомбита“ биват заменени с млади клетки, които забавят процеса на стареене.

Експерименталния опит бил извършен върху група от хора в напреднала възраст в продължение на 3 седмици.

В този кратък период изследователите забелязали подобрение в реакциите на участниците, както и подобрения в умствените им способности.

При нито един от тях не се наблюдавали странични ефекти, което е добър знак, че лекарството е безопасно, въпреки че е в експерименталната си фаза.

Изявлението на медиците

Според доктор Джеймс Къркуанд, ръководител на изследването: „Това ни дава големи надежди, че лекарството всъщност работи.“

„Цялостното състояние на всички участници се подобри. Знаем, че има поне 20 заболявания, причинени от остаряващите клетки. „

„Започваме с най-сериозните, но след това ще изследваме и други състояния. Същият подход би трябвало да бъде ефикасен при множество заболявания.“

Процедурата се нарича „DQ“. Тя съчетава лекарството „desatnib“, създадено да убива ракови клетки при левкемия, и „quercetin“- растителен пигмент, който се намира в червеното вино, зеления чай и различни плодове.

Действието на лекарството

Според данните от изследването 30 минути след приемането на лекарството, то започнало да убива остаряващите клетки.

До 24 часа всички били премахнати. Все още няма информация дали експерименталното лекарство ще бъде свободно разпространявано.

Дали това е крачка към едно бъдеще, в което всички изглеждат млади завинаги? Колко дълго природата ще ни позволи да я променяме?

express.co.uk