БНБ пуска монета с образа на Елин Пелин

Сн. Кросс

В БНБ беше представена медната монета „140 г. от рождението на пленериста“. Поводът е 140 г. от рождението на писателя Елин Пелин. Тя ще бъде с номинална стойност 2 лева и с тираж – 2000 броя.

Монетата е част от „Програмата за отсичане на възпоменателни монети и отпечатване на банкноти през 2017 г.“ на Българска народна банка. Това е седмата монета от серията „Български творци“. Тя не е насочена само към високата общественост и акционерите, но и към младото поколение. Художественият проект е дело на Пламен Чернев и Преслав Чернев.

Монетата е изработена от мед, проба 999/1000. Тежи 16.4 грама с диаметър 34.2 мм. Тя ще се продава на касите на БНБ за 18 лева.

Художникът със слово, разказвачът с невероятен усет за природата и селската душа – Елин Пелин, оставя огромен отпечатък в съзнанието на българите със своите произведения. Сред тях са „Гераците“, „Косачи“, „Мечтатели“, „Ян Бибиян“ и много други.

НП/ Агенция Кросс

Участвайте в кампанията по набиране на средства за новия сезон на телевизионните епизоди 2017/2018 година. Използвайте бутона Donate или посочената сметка в раздел “Подкрепи Новото познание”.

Научете повече за дарителската кампания и банковите сметки на проекта.