Здраве

Болестно състояние ли е да се харесваме и налагаме сред хората?

Страхът е емоция, която всички изпитваме в един или друг момент от живота. Има и такива, които се страхуват повече. Това са нарцисистите.

Независимо дали ги обичаме или мразим, всички ние сме ги срещали под една или друга форма.

Да чувстваме неприязън към тях и да ги отхвърляме като зли хора, които са емоционално недостъпни може би е грешка. Те имат своите вътрешни битки точно като всички останали.

Но ето 10 неща, от които нарцисистите се страхуват най-много.

Те се страхуват от обвързване

За нарцисиста това е доста некомфортно, защото атакува нещата, в които той процъфтява: самообладание и важност. Мисълта да бъде показана истинската им същност плаши нарцисистите до глупост.

Така че не го приемайте лично, ако те никога не се разкриват наистина във връзката. Това е начинът им да се предпазят от реалността.

Страхуват се да погледнат дълбоко в собствената си душа

Трудно е да погледнем себе си критично, за да се усъвършенстваме. Но това е още по-трудно за нарцисистите. Не забравяйте, че нарцисистът внимателно е създал свят, в който той е номер едно.

Ето защо нарцисистът ще положи всички усилия, за да се избегне навлизането в най-интимните му мисли, за да запази своята възприемана стойност непокътната.

Те се страхуват от обиди

За нарцисиста това е равносилно на предателство. Този човек е свръхчувствителен и ще потъне в продължение на седмици. Ще мисли за това, което сте казали? Защо сте го казали и колко много боли?

В крайна сметка би могъл да не преодолее казаното, или да започне да търси отмъщение. Независимо кой път ще избере, нарцисистът трябва да се увери, че е възстановил самочувствието си, дори ако това означава да нарани някой друг.

Страхуват се от срама

За нарцисистите статута и уважението на обществото са всичко. Тъй като те поставят толкова висока стойност върху тези неща са готови да направят всичко, за да избегнат срама.

При нарцисистите срамът влияе отрицателно върху егото и гордостта им, което ги прави по-уязвими.

Тъй като смятат себе си за много важни и ненадминати, да бъдат избягвани или изключени от обществото е огромен шок за тях.

Страхуват се от липса на възхищение

Заемането на важна роля в обществото помага на нарцисистите да се чувстват значими и полезни – като главен изпълнителен директор, съдия или собственик на фирма.

Обратен е случаят, когато по някакъв начин бъдат накарани да се чувстват невидими. Те възхваляват възхищението.

Нарцисистът счита себе си за изключително важен и възхищението е част от неговите очаквания. Не забравяйте да го похвалите за добре свършената работа, но не прекалявайте.

Те се страхуват от това да бъдат хванати в лъжа

Не е приятно, когато някой ви хване в лъжа. Създава неудобство и може да ви докара много проблеми в бъдеще.

Това е проблем за нарцисиста, защото за тях е привично да лъжат и преувеличават определени неща, с цел да бъдат по-важни или впечатляващи. Защо? Защото разкриването на лъжата доказва колко слаби и несигурни са те.

Важно е да се отбележи, че нарцисистите са наясно с истината. Просто те я разтягат, за да получат похвала. Те се надяват, че няма да бъдат разкрити и тук идва страхът.

Страхуват се от чувството на благодарност

В съзнанието на нарцисиста стои убеждението, че той не се нуждае от никого, защото е способен да прави всичко.

Приемането на нещо, което им е нужно от някой друг ги прави като всички останали. Това принизява техния социален статус и ги кара да се чувстват маловажни.

Те трябва да се чувстват важни, за да могат да процъфтяват. Ако се чувстват като всички останали, това им чувство е изложено на риск.

Нарцисистите се страхуват от смъртта

Смъртта не е тема за тези със слаби сърца или за когото и да било, особено за нарцисистите. Фактът, че всички ще умрем, независимо дали сме нарцисисти или не, ни прави равнопоставени.

Нарцисистите се чувстват изключително важни и непобедими. Смъртта обаче ги дискриминира. Когато умрат, всичко, което са правили, за да постигнат в обществото, ще умре с тях и няма да означава нищо.

Ако някак биха могли да намерят еликсира на живота, с радост ще го направят, за да победят смъртта и да продължат да се издигат.

източник