Здраве

Борсата в Ню-Йорк се срина. Ситуацията в Италия и света с Covid-19

Опасенията от пандемия от новия коронавирус се увеличават заради регистрирането на нови случаи в целия свят, съобщава BBC.

Повечето заболели са в Китай, но други страни като Южна Корея, Италия и Иран, също се борят за овладяване на вируса. Пандемия се обявява, когато инфекциозно заболяване заплашва едновременно различни части на света.

Нюйоркската фондова борса се срина в понеделник на фона на бързото разпространение на новия коронавирус, което кара инвеститорите сериозно да се тревожат за последиците от епидемията за глобалната икономиката, съобщиха световните агенции.

Промишленият индекс Дау Джоунс и по-широкообхватният индекс Стандард енд Пуърс 500 понесоха най-тежките си загуби от две години. Дау Джонс спадна с 1031 пункта /3,56 процента/ до 27 960 пункта.

Стандарт енд Пуърс, който включва 500 най-големи компании на американския пазар, изгуби близо 112 пункта /3,35 процента/ и се установи на 3225, 89 пункта. Индексът на високотехнологичните дружества Насдак се съкрати с 355,31 пункта /3,71 процента/ до 9221,28 пункта.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп пък заяви, че ситуацията с разпространението на коронавируса на територията на страната е под контрол. „Коронавирусът се намира в значителна степен под контрол в САЩ“, написа в Туитър Тръмп, който е на посещение в Индия. 

„Ние сме в контакт с всички и с всички съответни страни. Центърът за контрол и превенция на заболяванията на САЩ и Световната здравна организация работят усилено и много умно“, отбеляза президентът.

Последици за икономиката на Италия

Италианският премиер Джузепе Конте заяви, че влиянието на разпространението на новия коронавирус върху икономиката на страната може да бъде много силно, предаде Ройтерс.

„Икономическите последици могат да бъда много силни. Понастоящем смятаме, че ще има негативно отражение върху икономиката, но все още не сме в състояние да прогнозираме какво ще се случи“, заяви Конте пред репортери в Рим.

Италия е най-тежко засегнатата от новия коронавирус страна в Европа, с 229 заразени и седем смъртни случая. Огнището на заболяването е в северните области Ломбардия и Венето.

Над 77 600 заразени в Китай

Броят на починалите от коронавирус в Китай достигна 2663, потвърдените случаи на заразяване са 77 658.

В понеделник са починали още 71 души, докато в неделя жертвите на болестта бяха 150. Потвърдените случаи на заразяване в понеделник са били 508, със 101 повече от тези в неделя.

Почти 900 заразени в Южна Корея

Междувременно Южна Корея съобщи за нови 60 случая на коронавирус, с което общият брой на заразените в страната достигна 893, жертвите са 8.

Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ препоръча на американците да избягват пътувания до Южна Корея, освен по наложителни причини, заради коронавируса, предаде Ройтерс.