Българите са трайно в дъното на класацията за щастие

Трайно няма тенденция за промяна, трайно България е на дъното на таблицата. Това каза за пред агенция Фокус доц. Маргарита Бакрачева, психолог от БАН по повод на днешния Международния ден на щастието.

Тя посочи, че има разлика между щастие, положителни и отрицателни емоции и удовлетвореност от живота.

„Ако гледаме в чисто национален аспект, българите са крайно неудовлетворени от начина на живот, т.е. имат много ниска удовлетвореност от живота, но това не им пречи да бъдат щастливи. Пак е трайна тенденция“, посочи тя.

Според Бакрачева успяваме да бъдем щастливи, въпреки че имаме много негативни емоции, много стрес и много ниска удовлетвореност от живота.

„Ние сме щастливи, въпреки че сме безкрайно неудовлетворени от живота си“, каза доц. Бакрачева. По думите ѝ това е, което отличава щастието от удовлетвореността от живота, която пряко се определя от факторите, които ни заобикалят и предметите, с които разполагаме.

Според нея българите свързват думата щастие основно със здравето, добрите взаимоотношения в семейството, любовта, пътуването, слънцето, приятните усещания.

„В изследване, което правихме конкретно качествено, „с какво свързвате думата „щастие“, нямаше нито една дума или израз, които да са свързани с материални неща. Само любов, емоции и на първо място – здраве“, коментира още тя.

НП/ Фокус

Участвайте в кампанията по набиране на средства за новия сезон на телевизионните епизоди 2019/2020 година. Използвайте бутона Donate или посочената сметка в раздел “Подкрепи Новото познание”.

Научете повече за дарителската кампания и банковите сметки на проекта.