Новини

CERN излезе изненадващо с теория за паралелните реалности и броя на измеренията

Съществуването на паралелни светове е една от най-строго пазените тайни на Вселената. Учените с революционни вярвания са намерили начин да открият скритите измерения. Екип от CERN излезе изненадващо с теория за паралелните реалности и броя на измеренията.

Докато ние още се борим да осъзнаем трите измерения, които ни заобикалят  – дължина, широчина и дълбочина – физиците отдавна вярват, че може да има повече. С надеждата да разберат дали има други измерения, изследователи и от Института за физическа гравитация „Макс Планк“ в Потсдам гледат на гравитационните вълни като на вълни в космоса, причинени от движението на масивни обекти.

Изследователи от „Large Hadron Collider“ смятат, че може да има девет измерения. А черните дупки може да са ключът към откриването им. Няколко теории във физиката на частиците предполагат, че нашата Вселена е много повече от това, което виждаме с очите си. Откриването на допълнителни измерения може да отговори на въпроси, вариращи от квантовата физика до гравитацията. Един от тях е т. нар. „М-теория“. Тя предполага, че множеството измерения биха могли да скрият допълнителни вселени. Това е част от Струнната теория, която се опитва да обясни как всички сили и частици се вписват в едно единствено описание.

Уравненията на Струнната теория, която задължително включва мембраните, имат смисъл само в 9 пространствени измерения, а не в трите, които наблюдаваме. Струните живеят в 9-измерно пространство и когато времето е включено като друго измерение, това прави десет. В книгата си „Вселената в ръката ви“ д-р Кристоф Галфард описва мислен експеримент, който показва как би могло да изглежда пътуването между тези измерения.

Д-р Лусена Гомес казва: „Ако в нашата Вселена има други измерения, това ще разтегне или ще свие пространството и времето по различен начин, по който стандартните гравитационни вълни никога не биха могли“. Но едно допълнително измерение би могло да добави друг начин за разпространение в пространството. То е наречено режим „дишане”. По същия начин, по който дробовете се разширяват когато дишаме, гравитационните вълни се разширяват и свиват в пространството.

Д-р Емилиан Дудас от Ecole Polytechnique във Франция твърди: „Съществуването на допълнителни измерения се обсъжда отдавна от различни гледни точки. Гравитационните вълни може да са нов обрат в търсенето на допълнителни измерения.“

„Мислите може да са черни дупки, свързващи близките мембрани през тръба в изкривено пространство. Като гравитацията от всяка мембрана привлича другите. Внезапно се чудите дали по някаква случайност може да има и други хора, които живеят в онези измерения. Могат ли черните дупки да бъдат проход между твоя свят и техния свят? ”

Използвайки големия адронен колайдер в CERN, Женева, изследователите вече търсят признаци за съществуването на други измерения. А едно от тях е малката черна дупка. Ето това вече е изненадваща хипотеза. „LHC може да направи малки черни дупки, ако има допълнителни измерения с правилния размер“, добавя д-р Уайт. „Те ще се разпаднат много бързо, но ще оставят следи от радиация в детекторите”, добавя Уайт. И така загадката вместо да бъде решена залага в умовете на учените още повече неизвестни.

 

НП/ Дейли Мейл