Череп на 13 милиона години смая световните учени

Малко се знае, за еволюцията на хората преди 10 милиона години.

Сред живите примати хората са най-тясно свързани с маймуните, включително шимпанзета, горили, орангутани и гибони. Нашият общ прародител с шимпанзетата е живял в Африка преди 6 до 7 милиона години и много вкаменелости показват как хората са се развивали оттогава насам.

След откриването на вкаменелост от маймуна, наречена Алеси, този въпрос може да бъде разгледан по-обстойно.

Фосилизираният череп бил открит през 2014г. от Джон Екуси в 13-милиона годишни скални слоеве западно от езерото Туркана в северната част на Кения. Той представлява череп на млад примат с размера на лимон и е цял – за разлика от намираните дотогава останки.

За да разгледат находката, изследователите използвали чувствителна форма на 3D-рентгенография. Така получили изображения на черепната кухина, вътрешното ухо и зародишите на коренните зъби. Качеството на снимките позволило да се определи и възрастта на примата в момента на неговата гибел – 1 година и 4 месеца.

Зъбите му навели учените на мисълта, че примата е принадлежал на нов вид, Nyanzapithecus alesi.

Предишните находки от този вид били представени само от зъби, затова учените даже не били сигурни дали животното е било маймуна. Черепът напомня главата на гиббон-бебе, но изследването показало, че тази форма на черепа се е срещала и при други маймуни от древността.

Макар че черепът външно прилича по-скоро на съвременен гибон, строежът на неговото вътрешно ухо се отличава от това на гибоните и показва, че той не е можел да прави същите акробатични номера като тях.

И тук загадката се заплита. Част от екипа предполага, че има външна генна намеса, но не намира обяснение и улики за това.

Този вид бил част от групата пра хора, живели в Африка преди 10 милиона години. Според учените, намереният примат е еволюционно близък до линията, от която е произлязал съвременния човек, но загадката все още остава нерешена.

НП/ Дейли Мейл

Участвайте в кампанията по набиране на средства за новия сезон на телевизионните епизоди 2017/2018 година. Използвайте бутона Donate или посочената сметка в раздел “Подкрепи Новото познание”.

Научете повече за дарителската кампания и банковите сметки на проекта.