България

Черешова задушница е. Наричана е също Спасовска

Днес е втората голяма задушница за годината, наричана Спасовска или Черешова.  Наречена е така, защото по това време на годината зреят черешите.

Денят е посветен на почитта към починалите близки и е свързан с поверието за прибирането на душите на всички покойници, които са били на свобода след Велики четвъртък.На Задушница се посещават гробовете на починалите близки. Помен може да се направи също в църква или у дома. Свещениците отслужват молебен за упокоение на душите, който включва молитви, както и четения от Евангелието и апостолски текст.

Традиционно за помена се приготвя варено жито, хляб и вино. В по-ново време се прибавят дребни сладки и соленки.Обичаи

Черешова Задушница има интересна история, традиции и забрани. 

Този ден се смята за един от най-важните дни в годината за отдаване на почит към починалите ни близки.

Обичайно се четат молитви за упокой на душите на всички кръстени християни, пренесли се в друг свят.

На Задушница хората отиват на църква,

за да присъстват на службата и да се помолят. След това можете да отидете на гробището, да подредите нещата там. Разрешено е да носите свежи цветя, букети от клонки.

Според народните вярвания хората трябва да носят на починалия това, което той е обичал през живота си. Духовниците обаче опровергават този обичай. Те отбелязват: мъртвите не се нуждаят от нищо, освен от чиста молитва, вяра и памет.

След Възнесението на Господ входът на царството небесно – раят, е отворен. Затова в този ден църквата усърдно се моли през него да влязат починалите с вяра. На Петдесетница са дадени даровете на Светия Дух, които очистват от всяка сквернота.

На задушница камбаната бие траурно – с отмерен удар, да напомни за грижата за мъртвите. Богослужебното правило е по-особено, с усърдни молитви за починалите.

Близките на починалите посещават гроба им, преливат го с вино, прекадяват го с тамян и след това раздават на присъстващите жито, череши и храна за „Бог да прости мъртвите души“.