България

Честито Рождество Христово! Бъдете здрави, богати и образовани

Честито Рождество Христово! Българите наричаме празника още  Божик и е един от най-важните християнски празници.

На него отбелязваме раждането на сина божий Иисус Христос. На старобългарски названието е „Колѧда“. Това изписване носи изключителна сила, но днес буквата отсъства от нашата азбука.

При католиците и протестантите Рождество Христово също е от най-почитаните празници.

Според Евангелието от Лука раждането на младенеца станало в град Витлеем, провинция Юдея.

Събитието било отбелязано в Библията с пристигането на трима мъдреци, които следвали една звезда отвела ги до мястото на раждането.

Рождество се празнува на 25 декември по григорианския и новоюлианския календар, а на 6 януари от арменската църква.

През 1968 г. Българската православна църква установява чествуването на 25 декември и така е до наши дни. В България Рождество Христово отново е официален празник с решение на 9-ото Народно събрание от 28 март 1990 г.

На Рождество Христово имен ден имат всички, които носят имената Христа, Христо, Емануил, Емил, Християн, Ренета, Христиана, Кристиан, Кристияна, Кристиана , Христина, Кристина, Радостина.

Според Новия завет, в мига на рождеството, в небето пламнала необикновена светлина, явил се ангел, който съобщил на намиращите се наблизо пастири, че на света е дошъл Спасителят.

И рече им ангелът: Не бойте се, защото ето, благовестя ви голяма радост, която ще бъде за всички човеци. Защото днес ви се роди в града Давидов Спасител, Който е Христос. И ето ви белег: ще намерите Младенец повит, лежащ в ясли.“

Ставащото след това описано в Светото писание е впечатляващо: „И внезапно се яви с ангела многобройно войнство небесно, което хвалеше Бога и казваше: Слава във висините Богу и на земята мир, между човеците в които е Неговото благоволение!“ (Лука, 2:10 – 14)

В дни като този душата тайно се смирява и не позволява на човек да надскача боя си.

Душата на истинските хора отскача точно в полунощ за един миг до Създателя. И в този интимен час получава напътствия за хилядолетия напред.

Тогава словото отеква във вечността, звездите поздравяват човек, а Бог обсипва сърцата с красотата на Сътворението.

Защото сме неговите любими създания!

НП/2019